Златен медал след 3 дни кошмарен път през "експлозии, пожари и сирени за въздушна тревога" Снимка: © Getty Images

Украинката Ярослава Магучих спечели златен медал в скока на височина по време на Световното първенство по лека атлетика в зала, което се провежда в Белград.

20-годишната спортистка постигна най-добър резултат със скок на 2.02 метра. Тя беше фаворит за отличието, след като шампионката от Олимпийските игри Мария Ласицкене от Русия не беше допусната на състезанието заради санкциите на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации срещу страната заради инвазията в Украйна.

Успехът на Магучих идва на фона на собствения ѝ сблъсък с войната. Украинката споделя пред BBC, че е изминала 2000 км за три дни с кола, за да може да стигне от родния си Днипро до Белград на 9 март.

"Не мисля за състезания и тренировки. За мен пристигането тук беше трудно - три дни с кола - а скачането беше много трудно психологически, защото сърцето ми остава в моята родина. Много е трудно, но мисля, че се справих много добре, защитавам страната си на лекоатлетическата писта. Мисля, че това е много важно за моята страна", казва тя в интервюто си.

Златен медал след 3 дни кошмарен път през "експлозии, пожари и сирени за въздушна тревога" - Ярослава Магучих - Световно първенство по лека атлетика 2022 - златен медал жени скок

Младата жена споделя, че се е съмнявала дали изобщо ще може да изпълни скока си, но е получила съвет от треньора си "да изляза и да се представя във формата, която имах преди началото на руската инвазия".

Ярослава Магучих държи рекорда за най-добро постижение сред жените под 20-годишна възраст в скока на височина.

На 24 февруари тя се събужда около 4:30 ч. от звука на взривове, артилериен огън и стрелба. "Още преди да се обадя на родителите ми, знаех, че това е война. Всичко, което се случи - и фактът, че все още е възможно да се случи в 21 век - е наистина ужасно усещане. Не мога да опиша с думи какво изпитвах в онзи момент. Не пожелавам на никого в света да преживее това чувство".

Тя описва придвижването си на фона на военните действия в Украйна като пътуване "през експлозии, пожари и сирени за въздушна опасност", със "стотици телефонни обаждания и множество смени на маршрута".

"Мисля, че много хора в Русия трябва да разберат, че тази война в Украйна е истинска. Знам, че много руснаци смятат, че тя не е реална, че клиповете са фалшиви. Но много наши градове са унищожени - какво фалшиво има в това?", казва тя.

скок на 2.02 метра. - Ярослава Магучих - Световно първенство по лека атлетика 2022

Украинката почти не е имала възможност за редовни тренировки заради войната. От началото на инвазията тя е била принудена да бяга - първо се евакуира към малко село близо до Днипро, като прекарва дни в мазето на къща, откъдето следи новините от Киев, Суми и Харков "минута по минута". Няколко дни по-късно започва да прави упражнения, но няма как да използва стадиони и зали.

Тя и екипът ѝ се свързват с лекоатлетическата федерация в търсене на съвет за най-безопасния начин, по който може да поднови тренировките си. С помощта на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации и съответните организации в Румъния и Сърбия тя успява да стигне до шампионата.

"Иска ми се да мисля, че това е било просто кошмарен сън, но такава е реалността на придвижването в цялата страна дори днес. Това е реалността на войната.

Магучих е една от общо шест представителки на Украйна на световното първенство. Нейната съотборничка Ирина Герашченко е избягала от Киев със съпруга си и тяхното куче насред бомбардировките, като не е успяла да вземе спортната си екипировка. Пътуването ѝ от Киев до Хмелницки, което обикновено отнема 5 часа, е продължило два дни, с преходи през пропускателни пунктове и задръствания, при които "не знаеш какво може да се случи всеки момент".

"Нямах с какво да тренирам - никакъв екип. Това, с което съм облечена в момента, ми беше дадено от Марина (Бек-Романчук, друга украинска състезателка). Слава Богу, родителите ми успяха да ми изпратят обувките и един клин през приятели - с това успях поне малко да се подготвя. В продължение на една седмица беше невъзможно да се фокусирам въхру тренировките, защото родителите ми останаха в Киев. Но на рождения ми ден на 10 март те най-после размислиха и направиха най-хубавия ми подарък - тръгнаха си от Киев. Сега са на място, което е малко по-сигурно", разказва Герашченко. Тя се класира на пето място в съревнованието, спечелено от Магучих.

20-годишната златна медалистка няма да може да се прибере обратно в Украйна след края на шампионата. От Белград тя заминава за Германия, където ще продължи с подготовката си за сезона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024