Виж снимките

„Необходимо ми е да представям градовете като в миналото. Например, не мога да използвам съвременни автомобили, защото те са грозни и им липсва индивидуалност. Успях да снимам Лондон и Париж, без да покажа нито една кола и въпреки това във филмите ми присъства настоящето.“

Аки Каурисмаки

Да създадеш собствен почерк като режисьор, който се разпознава по един-единствен кадър от филм, е качество, което се отдава на малцина творци. Финландският режисьор Аки Каурисмаки е един от тях, а стилът му е определян като "необичайно съчетание между социален реализъм и визуална стилизация, между иронична комедийност и сгряващ сърцата хуманизъм".

14 негови филма ще бъдат излъчени в Дома на Киното като част от ретроспективата на Каурисмаки, а паралелно с това всеки може да разгледа изложбата "Златната земя на копнежа" със снимки на фотографа Маря Лена Хуканен от работните му площадки.

Галерия "Синтезис", която отново отваря врати след 2-месечно прекъсване, ще представи от 4 юни изложбата на Хуканен като част от поредицата си "Кино и фотография".

Маря Лена Хуканен е неизменна част от екипа на Аки Каурисмаки като фотограф на терен, скриптър или асистент-режисьор. Тя документира работни моменти от заснемането на почти всички негови продукции.

Изложбата „Златната земя на копнежа” включва кадри от емблематични филми на режисьора като: „Сенки в рая“(1986), „Ленинград Каубойс в Америка“(1989), „Наех наемен убиец“(1990), „Плаващи облаци“(1996), „Мъжът без минало“(2002) и др.

Родена през 1959 г., тя завършва фотография във Висшето училище за изкуство и дизайн Лахти. Работи като фотограф на филмови продукции от 1984 година и е документирала повече от двеста пълнометражни финландски филма.

За работата си е отличена с различни награди, между които: почетна грамота от Фестивала в Арл, награда от Биенале на фотографията в Москва и Финландската национална награда за изкуство. "Златната земя на копнежа" е показвана в Париж, Гьотеборг, Лондон, Берген, Гент и във финландските културни институти в Берлин, Мадрид и Париж. Извън Европа изложбата е показвана в Мексико и Канада.

Изложбата на Маря Лена Хуканен „Златната земя на копнежа“ – фотографии от филми на Аки Каурисмаки е част от 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест. Ретроспективата от 14 филма на Аки Каурисмаки, започнала през март 2020, ще бъде представена в цялостния си вид с прожекции в Дома на киното от 5 юни 2020.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос