Златната земя на копнежа Виж снимките

„Необходимо ми е да представям градовете като в миналото. Например, не мога да използвам съвременни автомобили, защото те са грозни и им липсва индивидуалност. Успях да снимам Лондон и Париж, без да покажа нито една кола и въпреки това във филмите ми присъства настоящето.“

Аки Каурисмаки

Да създадеш собствен почерк като режисьор, който се разпознава по един-единствен кадър от филм, е качество, което се отдава на малцина творци. Финландският режисьор Аки Каурисмаки е един от тях, а стилът му е определян като "необичайно съчетание между социален реализъм и визуална стилизация, между иронична комедийност и сгряващ сърцата хуманизъм".

14 негови филма ще бъдат излъчени в Дома на Киното като част от ретроспективата на Каурисмаки, а паралелно с това всеки може да разгледа изложбата "Златната земя на копнежа" със снимки на фотографа Маря Лена Хуканен от работните му площадки.

Галерия "Синтезис", която отново отваря врати след 2-месечно прекъсване, ще представи от 4 юни изложбата на Хуканен като част от поредицата си "Кино и фотография".

Маря Лена Хуканен е неизменна част от екипа на Аки Каурисмаки като фотограф на терен, скриптър или асистент-режисьор. Тя документира работни моменти от заснемането на почти всички негови продукции.

Изложбата „Златната земя на копнежа” включва кадри от емблематични филми на режисьора като: „Сенки в рая“(1986), „Ленинград Каубойс в Америка“(1989), „Наех наемен убиец“(1990), „Плаващи облаци“(1996), „Мъжът без минало“(2002) и др.

Родена през 1959 г., тя завършва фотография във Висшето училище за изкуство и дизайн Лахти. Работи като фотограф на филмови продукции от 1984 година и е документирала повече от двеста пълнометражни финландски филма.

За работата си е отличена с различни награди, между които: почетна грамота от Фестивала в Арл, награда от Биенале на фотографията в Москва и Финландската национална награда за изкуство. "Златната земя на копнежа" е показвана в Париж, Гьотеборг, Лондон, Берген, Гент и във финландските културни институти в Берлин, Мадрид и Париж. Извън Европа изложбата е показвана в Мексико и Канада.

Изложбата на Маря Лена Хуканен „Златната земя на копнежа“ – фотографии от филми на Аки Каурисмаки е част от 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест. Ретроспективата от 14 филма на Аки Каурисмаки, започнала през март 2020, ще бъде представена в цялостния си вид с прожекции в Дома на киното от 5 юни 2020.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024