Снимка: © Getty Images

Кризата с Covid-19 в България създаде още един риск за общественото здраве - опасността от антибиотична резистентност заради самолечението или "профилактиката" на здрави хора с приемане на антибиотици без лекарско предписание. 

Здравният минитсър Костадин Ангелов беше принуден да апелира за разум от страна на пациентите, които не осъзнават, че злоупотребата с антибиотици не вреди само на собственото им здраве, но и създава потенциален риск за всички хора. 

"Моля ви, не се запасявайте с лекарства, не се самолекувайте, не изкупувайте антибиотици от аптеките без рецепта. Това е изключително вредно за вас и вашето здраве! То ще доведе до тежки последици за народа, поради създаване на антибиотична резистентност ще докара проблеми най-вече в болниците", каза Ангелов на брифинга на Националния оперативен щаб. 

Причината за тревогата на здравните власти са множеството сигнали за изкупуване на препарати с антибиотика азитромицин от аптечната мрежа в страната. В някои случаи, клиентите на аптеката нямат никакъв документ, удостоверяващ лекарско предписание, извън снимка на рецепта по Viber.

Ограничаването на контактите между лични лекари и позитивни на Covid-пациенти и липсата на електронна система за рецепти създават сериозна опасност от злоупотреби в ситуация, в която новите случаи на коронавирусна инфекция растат с по 3500-4000 на ден. 

Ремдесивир ще има за всички от сърце

Лекарство за Covid-19 няма - медиците от цял свят се опитват да прилагат терапевтични протоколи, които се модифицират според индивидуалните нужди на всеки пациент.

По данни на здравния министър, който цитира СЗО, само 8% от пациентите в световен мащаб, които са стигнали до болница, имат бактериална или гъбична инфекция, изискваща лечение с антибиотици.

"В противовес, практиката е на 72% от тях да се предписват антибиотици. Всяка свръхупотреба ще доведе дотам, че този антибиотик ще спре да ни действа", предупреждава той.

Азитромицинът се предписва при бактериални, а не вирусни инфекции, на пикочо-половата система, ушите, гърлото, кожата, белите дробове, бронхите, синусите и др., посочва фармацевтът Росен Димитров в своя статия още през март 2020 г. 

"Не съществува вариант, при който „да пресечеш” вирусна инфекция с антибиотик, какъвто и да бил той. Антибиотикът е предвиден да повлиява само бактериалната клетка поради строга специфичност в нейната структура", казва той. Азитромицинът няма как да повлияе на SARSCov-2 или на какъвто и да е друг вирус, защото той не разполага със структурните елементи, към които антибиотикът може да се свърже. 

Личните лекари: Роля в театъра на Мангъров няма да играем

Антибиотиците се предписват за лечение само когато бактериите се възползват от увреждането на клетките и нарушаване на техните защитни сили след атаката на вирусите. 

"Слабият защитен капацитет и имунен отговор на организма в такъв момент предразполага към развитие на бактериална инфекция, която може да бъде предизвикана от най-различни бактериални причинители. Чак тук, на този етап, задължително и само след лекарска преценка и за предпочитане с извършена антибиограма, се включва гореспоменатият азитромицин", предупреждава фармацевтът в статията си. 

Употребата на Азитромицин или друг антибиотик за вирусна инфекция е приемане на „отрова” лишена от смисъл, здрав разум и предвещава  нулев ефект, но много вероятна поява на ненужни странични ефекти, казва още Димитров. 

Европейският център за контрол на болестите разяснява какъв е рискът от антбиотичната резистентност: 

 "Някои бактерии са естествено резистентни към определени антибиотици (вътрешна или наследствена резистентност). По-тревожният проблем е, когато някои бактерии, които нормално са чувствителни към антибиотици, станат резистентни, в резултат на генетични промени (придобита резистентност). Резистентните бактерии оцеляват в присъствието на антибиотика и продължават да се размножават, което води до по-продължително заболяване или дори смърт. Инфекциите, предизвикани от резистентни бактерии, изискват повече грижи, както и алтернативни и по-скъпи антибиотици, които могат да имат по-тежки нежелани реакции". 

Антибиотичната резистентност е естествен процес, който може да се предизвика от мутации на бактериалните гени. Но прекомерното и неправилно използване на антибиотици ускорява появата и разпространението на резистентни бактерии. Резистентността на Escherichia coli към основните антибиотици например нараства в почти всички страни в Европа.

"Когато са изложени на антибиотици, чувствителните бактерии биват унищожени, а резистентните могат да продължат да растат и да се делят. Тези резистентни бактерии могат да се разпространяват и да предизвикат инфекции и в други хора, които не са приемали антибиотици", се казва в информацията на ECDC. 

Неправилно ползване на антбиотици включва излишното и неефективно пиене на тези препарати при настинка или грип. 

Нова заповед на здравния министър: Учениците от 5. до 12. клас ще учат дистанционно до 30 ноември

Тъй като резистентността се увеличава, а все по-малко нови антибиотици се откриват и продават в последните години, проблемът с антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве.

Поддържането на ефективността на антибиотиците е отговорност на всички. Отговорното използване на антибиотиците може да предотврати развитието на резистентни бактерии и да поддържа ефективността им за бъдещите поколения, казват още от Европейския център за контрол на болестите. 

Препоръките на ECDC: 

  • Следвайте съветите на Вашия лекар, когато приемате антибиотици. 
  • Когато е възможно, предпазвайте се от инфекции чрез съответни ваксинации. Мийте ръцете си и тези на децата си редовно, например след кихане или кашляне, преди да докоснете нещо друго или други хора.
  • Винаги използвайте антибиотиците след медицински преглед, не използвайте „останали” антибиотици или такива без рецепта.
  • Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите оставащите лекарства.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти