/system/editor_pictures/3560/l_Atlanta.jpg Снимка: © getty images Обратно към статията

Протестите в САЩ, провокирани от смъртта на Джордж Флойд в резултат на полицейско насилие, стават все по-сериозни. Първоначално те бяха концентрирани в Минеаполис, но в момента размирици има в цели 23 щата и в повече от 30 града.

В Оукланд е починал един полицай, а в Детройт загина 19-годишен младеж, след като е улучен от изстрели, дошли от преминаваща кола.

Протестиращите излязоха по улиците, а на много места се стигна до сблъсъци с полицията. Сълзотворен газ, димки, плакати срещу силите на реда - всичко това е част от хаоса в САЩ.

Протестиращите искат присъди на четиримата полицаи, които са участвали в ареста, довел до смъртта на 46-годишния Джордж Флойд. Докато го отвеждат към патрулката, Флойд пада, а трима офицери го затискат на земята - един от тях е сложил коляното си върху шията му. Мъжът неколкократно предупреждава "Не мога да дишам, не мога да дишам", преди да изгуби съзнание. Полицаят, коленичил на шията му в продължение на няколко минути и причинил задушаване, е обвинен в убийство.

На снимката: Протестите в Атланта ескалираха. Граждани са издигнали плакат, на който пише: "Животът на чернокожите има значение".