Хотелът, който предлага разходка сред природата в стаите си

Снимка: © Hilton Sofia

Има една сграда в самия център на София, която няма как да сбъркате – вече повече от 20 години тя е една от емблемите на столицата. Разположена е в парк и въпреки размерите си, по естествен начин, се вписва в пространството зад Националния музей "Земята и хората".

Да, става дума за хотел "Хилтън", където през последните две години течеше основен ремонт, а до сградата стоеше строителна вишка, която беше станала част от пейзажа.

Интересният детайл е, че нито за ден "Хилтън" не е спирал да приема гости. 

Днес от тези неудобства няма и помен. 

На пръв поглед сградата е същата, отпред си е паркингът, входът и обляното в естествена светлина фоайе също. Но промяна има и тя се се усеща още с влизането.

Вляво от входа и сега ухае на кафе, само че на мястото на познатия лоби-бар, вече има бар Regale.  Той е изцяло се вписва в концепцията, с която е преобразена и цялата вътрешност на "Хилтън" - "Хотел в парка, парк в хотела".

Интериорът следва цветовете на природата - кафяво, зелено, с някои пастелни цветни акценти. Прилича по-скоро на спокоен оазис и с нищо не напомня, че сте на метри от големия трафик.

Бар Regale работи от 8 сутринта до 1 след полунощ. Спокойно можете да заведете и бизнес партньор, и приятел, да пиете и кафе или коктейл и да хапнете нещо леко.

Барът вече предлага и нови изживявания вечер, а през топлите месеци те ще бъда пренесени и на терасата отвън.

Докато отпивах от кафето научих и още нещо интересно - към селекцията от напитки ще бъдат добавени и авторски коктейли с ракия и роза - какъв по-добър начин чужденец да запомни България.

Това обаче не означава, че барът остава място само гостите на хотела, дошли от различни краища на света- дори напротив. Идеята е да се превърне в място за срещи и миксология, и да подкрепя млади български музикални таланти. Вече са планирани и първите тематични събития в него.

След като изпиваме кафето, разходката ни продължава в реновирания ресторант на хотела. Той има свое индивидуално мото, което гласи "Ресторант OXBO - от фермата до чинията".

В него, за да опитат местното производство и вкусовете на всеки сезон, са добре-дошли както гостите на "Хилтън", така и бизнес партньори, приятели или семейства, които искат да отбележат свой специален повод или просто да тестват различна кухня.

Не очаквайте обаче традиционен ресторант в смисъла на място, което предлага само национална кухня, а по-скоро уважение към земята и храната и природата. Тук то идва и от продуктите за ястията, подбрани внимателно от доставчици, които са се превърнали в партньори на ресторанта.

През годините хотелът се утвърди като една от топ локациите на София, включително за конференции, различен тип събития и празненства. Тези направления остават важни за развитието на "Хилтън" и след ремонта. 

Централното разположение е приятно съчетано със зеленината на парка, сред която е разположен хотелът, и планината, която се вижда през прозорците на стаите.

Природата е навсякъде - от естествената светлина в лобито, до дизайна на стаите и местата за срещи и почивка.

След ремонта общо 259 стаи са с нов дизайн и панорамни гледки към върховете на Витоша и центъра на София. В стаите са запазени двойните легла със специално произведените за веригата матраци, които са разпознаваеми по цял свят.

В същото време прави впечатление, че вместо големите, но все по-рядко използвани бюра, в стаите има по-малка маса и столове. Друг интересен тренд във високия клас хотелски бизнес напоследък е, че, с изключение на апартаментите, в баните няма вани, а просторни душ-кабина.

На пръв поглед малка, но всъщност много важна в 21-век промяна са и местата за зареждане на устройства с USB и USB-C портове, както и автоматични нощни светлини под леглото.

Надникваме и в апартаментите, където са обособени спалня и всекидневна, като е предвиден и самостоятелен кът за хранене. Това не означава, че в стаите няма рум сървиз, а че опциите за хранене в хотела са повече - включително с възможността съвсем гостите по всяко време на денонощието да си купят снаксове и безалкохолни и алкохолни напитки.

Освен като дизайн на стаите и коридорите, природата присъства и като мисъл за устойчивост - освен стандартните бутилки с вода, посетителите на хотела могат да ползват специално инсталирани диспенсъри, от които по всяко време имат достъп до чиста, филтрирана вода.

Всъщност промяната, която първо забелязах в хотела, са залите за събития, които вече познавах.

Те са запазили имената на български планински върхове, но са трансформирани в общо 13. Тъй като са модулни, няколко по-малки могат да се превърнат в една по-голяма, ако мащабът на събитието го изисква.

Конференции, бизнес-събития, коктейли или празнични събирания се провеждат в основните зали.

За всички, които имат нужда от "офис извън офиса" са т.нар зали Arcadia - по-малки, по-уютни, но също оборудвани с всичко необходимо, включително и кафемашина. Отделно са обособени и своеобразни кабини - места, които могат да се използват за провеждане на телефонни разговори или работа от разстояние.

Още преди да бъде отворен, успях да надникна и в т.нар. Executive Lounge - мястото, където гостите на хотела могат да бъдат наистина необезпокоявани и което могат да използват за срещи, почивка или дори бърз обяд.

Останалите приятни изненади, които готвят от "Хилтън София" ще трябва да откриете на място - изборът въобще не е малък.

Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам