Книгите, които ще четем и през 2020

Как компютрите и роботите променят смисъла на това да бъдеш човек? Как да се справим с епидемията от фалшиви новини? Имат ли все още значение нациите и религиите? На какво да учим децата си? В Sapiens Ювал Ноа Харари изследва миналото, в Homo Deus - бъдещето, а в "21 урока за 21 век" - човешкото настояще.

"Банков обир. Заложническа драма. Стълбище, пълно с полицаи, на път да нахлуят в апартамент. Лесно се стигна дотук, много по-лесно, отколкото може би си мислят хората. Всичко необходимо беше просто една много, много лоша идея. Това е история за много неща, но най-вече за идиоти". Авторът на "Човек на име Уве" Фредерик Бакман се завръща с хумористичен роман за кризата на съвременните хора, които "трябва да бъдат възрастни, а не знаят как и е отчайващо лесно да се провалят" - всичко това през очите на провален банков обирджия, свръхентусиазиран брокер, двойка кисели любители на ИКЕА, милионер със суицидни помисли и... една заешка глава.

"Докато четете тази книга ще ви е трудно да повярвате на очите си. Авторът на този шедьовър е 25-годишен и вече губи сили от болестта. Но думите на Блехер не просто описват предметите – те забиват своите нокти в нещата и ги понасят високо", пише Херта Мюлер за него. Двата романа на един от най-интересните румънски автори от началото на ХХ век, сравняван с Кафка и Бруно Шулц, вече излязоха на български език - “Случки в близката нереалност” и “Белязани сърца”.

Насим Никълъс Талеб представя "Да заложиш своята кожа" като продължение на идеите от "Черният лебед" и "Антикрехкост". Аргументът на книгата му е ясен: ако човек не заложи собствената си "кожа", репутация и състояние в играта, той няма място в тази игра. Това се отнася както до държавното управление, така и до защитниците на социалната справедливост. И още - защо светът не се управлява от консенсус, а от упорити нетолерантни малцинства? Защо универсализмът унищожава хората, когато би трябвало да помага? Какво се случва със справедливостта, когато рискът може да бъде прехвърлен безнаказано? И защо в медиите и културния живот се появи полицията на мисълта.

Хуманист и атеист, 78-годишният Ричард Докинс посвещава новата си книга на "всички млади хора, когато станат достатъчно големи, за да решават сами за себе си". Докинс обсъжда причините, поради които човечеството се нуждае от вярата в Бог като подсъзнателен начин за обяснение на огромната сложност на заобикалящия го естествен свят - от възникването на живота до конструкцията на снежинката. Тезата му е, че големите въпроси винаги са намирали своя отговор в науката, а не в религията. И го доказва в 12 кратки глави на "След Бог".

"Ангелски езици" беше преиздаден на български език за втори път след превода от немски през 2006 г. Героите на Димитър Динев са двама българи, избягали навън в търсене на по-добър живот. Пътищата им се пресичат по случайност на централното гробище във Виена, за да им покажат колко свързани са били съдбите им. Или както германските критици описват "Ангелски езици" - това е "грандиозна, трагикомична панорама на европейската история на ХХ век".

Мери Биърд - професор по класически науки в Кеймбридж - е публикувана за първи път на български език с "История на Древния Рим", описание на възхода и хегемонията на империята в период от над 1000 години, което съчетава историческите процеси с живо описание на детайлите от духа на времето - митологията, властовата йерархия и др.

Ирландец, израснал в разгара на борбата за независимост, революционер, затворник, театрален режисьор, емигрант, преподавател и рядък талант, в чиято чест е учредена международна награда за къси разкази - това е Франк О'Конър. Сборникът с разказите му излиза за първи път на български език в превод на Иглика Василева, а ако списъкът с препоръки дотук не е достатъчен, добавяме коментара на Джулиан Барнс: "Съчувствие, изпълнено с въображение, и още – яростен, а за някои и вбесяващ, перфекционизъм в пресъздаването на живота на другите”

30-та годишнина от падането на Берлинската стена и рухването на комунистическите режими в Източна Европа стана повод за издаването на серия от книги за прехода и неговите герои. Романът на Теодора Димова обаче прави още една крачка назад, с историята на три жени и дете, които поемат върху себе си непосредствените поражения от 9 септември 1944. Как се реагира на злото? Поразени ли са наистина „Поразените”? В какво се изразява поражението и в какво победата? - това са част от въпросите, които романът задава.

Как индивидуалната депресия и безсилие може да се преобразува в обществена криза и бунт? Мишел Уелбек го показва чрез историята на мъж на средна възраст, който се намира в сърцевината на професионалния си провал, житейското неудовлетворение и изчезването на сексуалното си либидо. Ако "Подчинение" подсказваше причините за неспособността на френското общество да се справи с рязкото тласкане между краен национализъм и сляпо подчинение на чужда културна традиция, "Серотонин" описва някои от симптомите, довели до избухването на протестите на "жълтите жилетки".

"Татуировчикът на Аушвиц" е роман, базиран на живота на Лудвиг Айсенберг от Братислава, или Лали Соколов - един от хората, "надписващи" ръцете на лагеристите с поредните им номера, свидетел на бруталните ужаси и мъчения над затворниците в концентрационните лагери на Германия. Соколов влиза доброволно в Аушвиц, за да спаси семейството си, и среща любовта насред тоталната трагедия на Втората световна война.

Виена, в навечерието на нацистката окупация. 17-годишният Франц пристига в столицата, за да започне работа като помощник-продавач на вестници и цигари. Зигмунд Фройд се оказва един от редовните му клиенти, а запознанството им прераства в приятелство, споделящо драмата на отчаяната любов и тревогите на войната.

Историята отказа да се подчини на прословутото предсказание на Фукуяма за края на идеологическата война срещу либерализма след 1989 г. Тридесет години по-късно политологът дава нов прочит на причините за възхода на популистите-националисти и господството на модерната политика на идентичността. Фукуяма посочва, че желанието за признание на личността на база нация, религия, етнос, пол и др. е причината за изникването на екстремни и враждуващи обществени движения. Популизмът, който се корени в това желание за признание, не може да се бори/задоволява с икономически мерки. Но идентичността може да се пренасочва по такъв начин, че да поддържа, вместо да заплашва демокрациите по света.

В годината, белязана от възхода на призивите за незабавни политически действия срещу опасните последствия от климатичните промени, The Wall на Джон Ланчестър и The Uninhabitable Earth на Дейвид Уолъс-Уелс бяха сред най-обсъжданите книги. Първият роман представлява антиутопия за оцеляването на света отвъд точката на необратимото увреждане на околната среда. The Uninhabitable Earth се опитва да опише как би изглеждало близкото бъдеще, ако най-песимистичните прогнози за климата се сбъднат - от хранителния дефицит и бежанските потоци до провала на глобалния политически ред.

"Ричард Холбрук и краят на американския век" е биографичен портрет на бившия зам.-държавен секретар на САЩ, който играе ключова роля в посредничеството между воюващите фракции в Босна и в подписването на Дейтънските мирни споразумения през 1995 г. - най-голямото дипломатическо постижение на Америка в годините след Студената война. От първите си дни като съветник във Виетнам до последните му опити за прекратяване на войната в Афганистан Ричард Холбрук е олицетворение на импулса на американската дипломация за водеща роля на глобалната сцена. Неговата история е и историята на САЩ в епохата на стремежа към върховенство.

На 87-годишна възраст Джон льо Каре посвещава най-новия си роман на предупреждението за опасните щети, които кризата около Brexit може да нанесе върху националната сигурност на Великобритания. В среда, в която външните врагове са много повече и по-силни от всякога, а доскорошните съюзници не знаят дали могат да разчитат на лоялността на Лондон, корупцията, бюрократичната стагнация и дълбоките лични разочарования от политическия хаос се превръщат във взривоопасна комбинация.

Автор на серия от изследвания за античния свят, Том Холанд прави панорамна картина на революционната промяна, която християнството носи в политиката и етиката - от отказа за идентифициране с територия или кръвна връзка за сметка на споделената вяра, до разбиранията за любов и саможертва. Том Холанд показва, че независимо от увеличаващия се брой на съвременните хора, изоставили религията като отживелица, модерният западен свят остава дълбоко повлиян от християнските учения във всички свои проявления, тенденции и инстинкти - включително в популярната култура и социалните движения от типа на #MeToo.

Какво не е наред в света на големите технологични компании и как недостатъците могат да се поправят? Каква власт притежават гигантите при наблюдението на човешкото поведение и защо тя започва да вреди на ценностите на обществото? Какво е отношението между познанието, свободата и капитализма? Как тоталитарни държави използват тази система за свои политически цели? И защо това се отдалечава все повече от аргументите в защита на свободния пазар от Адам Смит и Фридрих Хайек - това са част от въпросите, които Шошана Зубоф поставя в книгата си.

Последната книга на Иън Макюън е кратък и горчиво сатиричен роман за абсурдите около Brexit. Главните му герои са група хлебарки, обитаващи канализацията на Уестминстър и наблюдаващи политическия живот на Великобритания от първия ред, които преживяват обратна кафкианска метаморфоза и влизат под кожата на министрите от кабинета, за да преобърнат хода на историята по свой образ и подобие. Див популизъм, дезинформация, недоверие, омраза, безмилостна борба за надмощие и услужлива медийна среда - ако това ви напомня на реалността, Макюън прави следното уточнение: "всяка прилика с действителни хлебарки, живи или мъртви, е напълно случайна".

Обратно към статията
Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам