Задочен репортаж от борда на джипката

"Каква природа имате тука..."

"Имаме, но никой не ни обръща внимание"

"Е, с'а ви обръщаме"

(диалог между Бойко Борисов и жители на село Самуилово, Петричко). 


Ген. Венцислав Мутафчийски трудно се разделяше с военната си униформа в първите месеци на пандемията. Костюмът му от три части обаче се оказа също толкова неподходящ за offroad изпитанието, на което беше подложен в понеделник. 

 

 

Началникът на ВМА стана неволен участник в мобилната предизборна кампания на министър-председателя Бойко Борисов, след като го придружи на инспекция в импровизиран имунизационен център в село край Петрич. Оказа се, че опашката от възрастни хора пред здравния пункт не чака за ваксини, а за да види премиера - първия правителствен ръководител, който посещава родното им място. 

 

 

Мутафчийски си тръгна с буркан с мед от кестени, фотосесия с местните жители и... визитация при строящ се мост на АМ "Струма" край Симитли. Главният лекар на армията запази пълно мълчание по време на 2:30-минутния рапорт на премиера за напредъка на пътя ("Голяма красота! Голяма красота!"). 

Туровете на министри в джипа на Борисов станаха задължителен ритуал през уикендите преди началото на официалната предизборна кампания. От 5 март политически кандидати вече няма да имат право да използват безвъзмездно публичен административен ресурс - бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и др. транспортни средства, оборудване, движими, недвижими вещи, държавна или общинска собственост. 

На 20 февруари министърът на образованието Красимир Вълчев е част от делегацията в бургаското обединено училище "Васил Левски", чиято ръководителка благодари публично за финансирането за ново крило на сградата - открито още през 2019 г. 

"Благодаря и на вас като правителство, защото и в регионалните управления по образованието заплатите се увеличиха", казва ръководителката на РИО-Бургас по време на срещата.  

"Кирил Ананиев много обича да го хвалят, още в сряда ще имате ново игрище", отговаря Борисов. 

В командировката на Кирил Ананиев в събота сутрин, разбира се, не липсваше и традиционният оглед на републиканската пътна мрежа. Недостроеният северен обходен път на Бургас стана сцена на разбор на причините за решението на Fitch да повиши кредитния рейтинг на България. 

"Като дойде ГЕРБ на власт, всички фондове работят. И те казват: при някаква политическа промяна... за тях промяната е несигурност. Когато сме ние, оценките са стабилни, положителни, най-добри. Когато има риск, казват "несигурния резултат на изборите". "Неблагоприятно политическо развитие" ще е сегашната коалиция да не управлява, защото сегашната коалиция получава стабилна положителна перспектива. "Неблагоприятно" означава: идват други и спираме да си говорим за такива неща. Освен нашите експерти, други няма, които да могат да възстановят (икономиката)" - това е резюмето на Борисов по време на прякото включване във Facebook. 

18 февруари - Цвета Караянчева придружава Борисов на обиколка в района на Кърджали. Спират при фабрика, чийто управител излиза да посрещне посетителите и да разкаже как предприятието работи независимо от кризата. Единственият проблем? Няма хора. 

"В момента имаме 650 служители, но трябваше да работят повече. Докарайте ни колкото трябва, сто души взимаме веднага", казва мениджърът.

"Може ли да има безработица, а да ни искате 100 работници?", учудва се премиерът. 

"Това е отговор, който вие трябва да ни дадете", добавя многозначително шефът на завода. 

14 февруари - Деница Сачева, Николай Нанков и Кирил Ананиев са спътниците на Борисов по време на посещение във Варна. Митрополит Йоан посреща премиера в църквата "Св. Прокопий Варненски". Пред храма са се събрали няколко души, които скандират "Оставка" и "Затвор" срещу правителствената делегация. 

Вътре обаче владиката буквално се разплаква, докато изрежда благодарностите си към Борисов, на когото присъжда орден и икона: 

"Ние не можем да изразим с бедно слово всичко онова, което искаме да кажем. Вие винаги сте ни помагали, вие сте човек на църквата... За мен вие също сте най-добрият човек, който ни съдейства толкова години, по толкова последователен начин... Докато съм жив човек, ще се моля за вас. Вашето сърце не позволи да се затворят нашите храмове (по време на пандемията, б.р.), за да може да се служи и да се молим". 

Гостите от София си тръгват с джиповете, без да влизат в диалог с протестиращите пред храма. 

"Работа, работа, работа и ще показваме"

Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова прекарват 14 февруари на терен в Разград. Областният управител Гюнай Хюсмен показва джамията Ибрахим паша, обградена със строителни прегради - очаква се реновация на сградата, исторически паметник. 

"За съжаление мандатът не стигна. Още един мандат ни трябва да довършим ремонта", пожелава си Хюсмен. 

"Моите опоненти, които искат да управляват, да покажат направеното от тях", отговаря Борисов. 

30 януари - Елисейна, строители се опитват да премахнат щетите от поредното срутище на основен път. 

Журналистка засича Борисов на терена с думите: "Добър ден, г-н премиер, и дъждът спря да вали заради Вас". Той обаче предусеща, че посрещането няма да завърши добре: "Слънце изгря, но от големите температурни разлики скалите пак ще започнат да се пукат". 

Започва цяла серия от къси пасове между репортерката и премиера Бойко Борисов заради липсата на средства за общините от Северозапада, които не се управляват от кметове на ГЕРБ. 

"Кметът на Зверино Ви благодари, но какво да каже кметът на съседното село, който не е получил една стотинка от Вас? А кметът на Роман?" 

"А Благоевград колко получи?"

"Вие ми кажете, аз не следя район Благоевград". 

"А в Родопите? А в Гоце Делчев?"

"Тук обаче правите голямо разделение"

"Това не е истина и не искам да го коментирам. На Гоце Делчев кметът е заместник на Корнелия Нинова. Не знам дали сте гледали оценката на ОИСР за икономическия растеж..."

18 януари - Бойко Борисов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков оглеждат ремонт на път край Лъки. Премиерът се спира при възрастен багерист, който започва да се оплаква, че шофьорите негодуват от затварянето на пътното платно и липсата на възможност за нормално придвижване. 

"На хората не можем да угодим, г-н Борисов", възкликва багеристът. Премиерът решава да запази коментара си за себе си, вместо за live-излъчването във Facebook. 

17 януари - Раковски. Пред сградата на училище, което никога не е функционирало (по думите на кмета Павел Гуджеров), е построен чисто нов спортен комплекс с два тенис корта, игрище за баскетбол и футбол, а наблизо се проектира "голяма спортна зала с 500 седящи места". На въпроса му дали общината може да разчита на пари за нейното изграждане, Борисов реагира с призив да се изчака краят на пандемията. 

Това обаче не прекъсва ентусиазма на кмета: 

"Спор няма, че на картата ни открихте Вие. Преди това ни нямаше. А от 2009 г. насам се развиваме с една повече от чудесна скорост". 

Борисов изслушва благодарностите за отпуснатите бюджетни средства, но прекъсва Гуджеров, когато споменава средствата за ремонт на водопровода. 

"Най-много ме е яд на водопровода, защото първо - разкопаваш, хората се дразнят, а после като стане готов, го заравяш и никой не се сеща, че го е имало. А толкова пари дърпат тея дерета..."

Социалният министър Деница Сачева, която обикновено следва Борисов като тиха сянка при "изнесените заседания" на министрите из страната, изпада в конфузна ситуация при среща на премиера с британски инвеститор от индустриалната зона на Раковски. 

Борисов решава да разчупи ледовете, докато съпругата на Бен Кокс превежда от български на английски език: "И с Борис Джонсън като си говорим, той ми казва - "Аз като се пенсиониран, ще дойда в България". 

"Къде е по-добре?", пита Борисов. 

"За какво?", уточнява англичанинът. 

"За всичко. Ето слънце има" (смее се).

"Да, слънце тук, и жена тук", казва Кокс.  

"... И либерални мерки (срещу Covid-19), няма вечерен час". 

"Да", казва Кокс. "Но не знам защо. Проблемът тук не е толкова голям. Учените ще отговорят някой ден"

"Защото имаме добро управление, умеем да управляваме кризи. 27-ми сме по заразяемост в Европа и заводите работят. А ползвате ли 60/40?", пита Борисов. 

"Не, само за един месец, в самото начало. Но не можеше да работи", отговаря англичанинът. 

"Чакай, че така не разбирам...", казва Борисов с намигване, докато слуша превода. 

Тук Деница Сачева решава да се включи с разяснение: "Ползвали са мярката един месец...". 

"Ама ти много говориш?", обръща се към нея премиерът със сериозен тон. Репликата му срязва мисълта на Сачева като нож. Оказва се, че нямал намерение да обиди социалния си министър, а да я похвали за познанията по чужди езици. 

"Ами с най-добрите хора работите", окопитва се тя и продължава с превода "Той каза, че са ползвали мярката и сега вече не им трябва". 

Преводачката обаче я поправя: "Каза, че мярката не е работила добре. Не така както очакваха". 

Деница Сачева се обръща директно към англичанина на родния му език, като заявява, че "24 компании тук я използваха и бяха отпуснати 7 милиона лева".

"24 компании тук, в индустриалната зона, или в региона?", пита бизнесменът и приема отговора на Сачева "в зоната" с известно недоверие. 

23 февруари - Вицепремиерът Томислав Дончев се появява в делегацията на Борисов за първи път от месеци. Дончев беше под карантина от 8 февруари досега заради заболяване от Covid-19. Съмнения за конфликт между него и премиера обаче бяха лансирани от социалиста Костадин Паскалев, който твърди, че това е причината за изненадващото решение за възлагането на организацията на парламентарните избори на Марияна Николова (министър на туризма), вместо на Томислав Дончев. 

Темата става обект на внимание от местни журналисти, които се опитват да получат отговор от Борисов на въпроса кой ще ръководи правителството по време на предизборната кампания, след като почти всички министри ще са и кандидати за народни представители.

"Виждаме, че г-н Дончев е с Вас, той ще участва ли в изборите? 

"Естествено, водач е в Габрово". 

"В такъв случай кой ще ви замести по време на изборите?"

"Ние сме определили Марияна Николова".

"Тя ще бъде и министър-председател, така ли?"

"Тя е вицепремиер". 

"А по време на изборите, предполагам, че и  Вие ще излезете ли в отпуск?"

"Като дойдат изборите, ще ви кажа"

"Тоест - Марияна Николова ще изпълнява длъжността..."

"Марияна Николова отговаря за изборите. Министър-председателят винаги си е министър-председател, дори да е в отпуск". 

Но Вие имате трима заместници и ако двама от тях участват в изборите...

"Марияна Николова остава да замества, тя няма да участва в изборите, а ще ги организира. Благодаря".

"И ще управлява държавата, доколкото разбирам от Вас сега?"

"Държавата се управлява от правителството". 

"Ако всички министри са в отпуск?..."

Последният въпрос остава без коментар от Борисов. 

Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам