2023 г. е историческа за видеоигрите. Кои са най-добрите заглавия

2023 г. ще бъде запомнена сред най-добрите в историята на видеоигрите. И не само сред геймърите. Повечето нови заглавия, които излязоха и предстоят, са подновени продължения на добре познати шедьоври в гейминг индустрията - като качество, история, гъвкавост и предизвикателство.

Настоящата година ще отбележи и премиерата на Avatar: Frontiers of Pandora. Смята се, че франчайзът ще склони мнозина, които по принцип не са запалени по видеоигрите, да пробват. А нищо чудно голяма част от тях да се ,,зарибят" по гейминга.

Baldur's Gate 3 (Windows PC, macOS, PlayStation 5)

Baldur's Gate 3 (Windows PC, macOS, PlayStation 5)

Baldur's Gate 3 е третата основна ролева игра от поредицата Baldur's Gate. Тя е базирана на настолната Dungeons & Dragons.

Baldur’s Gate 3 се развива 100 години след събитията от Baldur’s Gate 2. Може да се играе както в режим за един играч (single-player), така и в режим за повече участници (multi-player).

Подобно на сюжетите в много други фентъзи видеоигри, и в тази можете да си изберете роля - ,да се съпротивлявате на тъмната страна или да я прегърнете и станете върховно зло."

Baldur’s Gate 3 вече е налична на Windows и macOS. За PlayStation 5 предстои да излезе на 6 септември. Очаква се и премиерна дата за Xbox Series X/S.

Dead Space (PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows PC)

Dead Space (PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows PC)

Оригиналната Dead Space се смята за една от най-добрите хорър игри на всички времена. Едноименният ѝ римейк от 2023 г. предлага много от същите вълнения, но разработчиците не се задоволяват просто да подобрят това, което вече е налице.

Има нови сюжети, предназначени да задържат както новите геймъри, така и ветераните в Dead Space. По-важното е, че преразглежда оригиналната видеоигра, като прави историята ѝ нелийнейна. С това идва и усещането за нещо различно. 

В случай, че ще сте от хората, развили резистентност към хорър жанра, Dead Space обещава да ви снабди с нова одобаваща доза адреналин. 

Mortal Kombat 1 (Nintendo Switch, PlayStation 5, Windows PC, Xbox Series X)

Mortal Kombat 1 (Nintendo Switch, PlayStation 5, Windows PC, Xbox Series X)

Като стана дума за адреналин, една класиката от бойните игри прави мощно завръщане през 2023 г. 

Mortal Kombat 1 е дванадесетата основна част от поредицата Mortal Kombat - тя ще служи както като продължение на Mortal Kombat 11 (2019), така и като второ "рестартиране" на поредицата, след Mortal Kombat (2021).

В новата видеоигра ще има story mode, онлайн мултиплейър с мрежов код за връщане назад и офлайн режим. Mortal Kombat 1 въвежда и функция, наречена Kameo Fighters, която ще предоставя помощ на играча по време на битки - тези герои ще бъдат отделни от основния списък и ще могат да бъдат избирани преди всеки двубой.

Освен това комбинираната система Air Kombat, която бе представена в Mortal Kombat: Armageddon и в екшън спин-офа Shaolin Monks, се завръща и се усъвършенствана. 

Mortal Kombat 1 излиза на 19 септември.

Star Wars Jedi: Survivor (PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows PC)

Star Wars Jedi: Survivor (PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows PC)

Star Wars Jedi: Survivor продължава оттам, откъдето свърши Star Wars Jedi: Fallen Order. Играчите отново контролират бившия джедай Кал Кестис.

Подобно на предшественика си Jedi: Survivor има завладяваща история с отличен текст и диалози.

Директорът по разработването ѝ Стиг Асмусен призна, че изобразените светове, визуализации и битки са вдъхновени от паралелната гейм поредица Dark Souls. В Jedi: Survivor все пак има нови способности и стилове на оръжия, по-обширни светове и по-голям списък от врагове.

Препоръката за видеоиграта идва с предупреждение. Изданието Den of Geek посочва, че Star Wars Jedi: Survivor е пусната със значителни бъгове и проблеми с производителността, особено ако се играе на компютър. Но вероятно разработчиците ще поправят това.

Resident Evil 4 /Remake/ (Xbox One, PlayStation 4, Xbox Series X/S, PS5, Windows PC)

Resident Evil 4 /Remake/ (Xbox One, PlayStation 4, Xbox Series X/S, PS5, Windows PC)

Оригиналната Resident Evil 4 излезе със завладяваща комбинация от екшън сцени, ужасяващи престрелки и ситуационни диалози. Играта послужи като стратегическа основа за следващите Resident Evil игри и римейкове. Е, студиото Capcom вече я преработи. 

Римейкът на Resident Evil 4 преразказва събитията от оригиналната версия, но с малко по-сериозен тон.

Лагерът от първата игра го няма и на негово място са включени ,,някои от най-добрите хорър сегменти от целия франчайз". Битката е почти същата (както си му е редът), но с по-модерни и по-плавни контроли. Плюс това, римейкът намалява бъговете.

,,Дори през 2023 г. името Resident Evil 4 поставя високо летвата за сървайвъл хорър.", убеден е геймърът Арън Грийнбаум. 

Hogwarts Legacy (PlayStation 5, Windows PC, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

Hogwarts Legacy (PlayStation 5, Windows PC, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

Въпреки че Hogwarts Legacy не е пряко свързана със съществуващите филми или книги за Хари Потър, играта успешно пренася магията в гейминга. В Hogwarts Legacy създавате собствени ученици в училището за вълшебства Хогуортс в годините около 1890 г.

Има мисии и в околностите на училището, което позволява да го изследвате по начин, по който романите и филмите никога не са. Това означава, че играчите могат не само да станат свидетели, но и да повлияят на историята на Хогуортс

Hogwarts Legacy вече е достъпна за Windows и гореспоменатите конзоли, като единствено за Nintendo Switch предстои да излезе на 14 ноември. 

Битката за Хогуортс: vol. 2023

Final Fantasy XVI (Playstation 5)

Final Fantasy XVI (Playstation 5)

Final Fantasy XVI е екшън ролева игра, в която участниците се движат с главния герой Клайв Росфийлд и група от контролирани от изкуствен интелект спътници през открити зони из континентите на Валистея. Клайв може да пътува и да поема мисии на различни места. Светът е разделен между затворени подземия, градове и по-широки открити пространства, всички събрани в карта, видима чрез менюто за бързо пътуване.

Има няколко режима на трудност, включително аркаден режим, предлагащ по-комплексни предизвикателства, и т.нар. Ultimaniac Mode.

,,Final Fantasy XVI включва някои от най-смайващите декорации в историята на игрите, както и изключителни визуални ефекти, саундтрак и анимация. Това е смела игра", пише развлекателният ентуасиаст Матю Бърд. 

Remnant 2 (PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows PC)

Remnant 2 (PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows PC)

Оригиналната Remnant комбинира концепции, подобни на ролевия екшън Soulslike, и геймплей на шутър от трето лице. Въпреки всичко, което играта направи добре, многото ѝ бъгове показаха ясно, че е продукт на сравнително нов екип, работещ в неизследваните граници на свежата си идея.

Remnant 2 не поправя всички недостатъци на своя предшественик, но според геймърите предлага едно от най-интензивните изживявания за годината.

Remnant 2 има едни от най-добрите елементи за ролева игра с персонажи и действие в реално време.

,,Това е игра, която ви кара да се чудите какво правят по-големите разработчици с непрекъснато нарастващите си производствени бюджети.", казва Бърд. 

Assassin’s Creed Mirage (PlayStation 4, PlayStation 5, Windows PC, Xbox One, Xbox Series X)

Assassin’s Creed Mirage (PlayStation 4, PlayStation 5, Windows PC, Xbox One, Xbox Series X)

Фаворитът в екшън-приключенските игри е Assassin’s Creed Mirage. Играта се завръща към корените на поредицата, с по-голям фокус върху линейния сюжет и стелт геймплея - отколкото по-новите части, чието внимание бе основно върху ролевите елементи в отворен свят.

Играчите отново ще се зарадват да усетят емоцията от паркур движенията и битките от близко разстояние. За мисиите с убийство, Mirage адаптира дизайна на "Черната кутия", който преди това е използван в Assassin's Creed Unity и Assassin's Creed Syndicate. В двете играещите трябва да изследват околната среда, за да намерят различни начини да отметнат целта си.

Assassin’s Creed Mirage излиза на 12 октомври.

NBA 2K24 (Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows PC, Xbox One, Xbox Series X)

NBA 2K24 (Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows PC, Xbox One, Xbox Series X)

Баскетболните ентусиасти вероятно броят дните до премиерата на NBA 2K24.

В нея можете да направите отбор от играчи от минало, настояще и бъдеще, както и да персонализирате свой собствен талант. ,,Покажете богат арсенал от движения с обновени вътрешни защити чрез комбо контролите за дрибъл. Наградите са по-сладки от всякога, а ефективността е базирана на умения.", обещават създателите на играта. 

Те допълват, че това ще е ,,най-автентичният геймплей досега, с акцент върху безпроблемната механика и внимание към детайла".

NBA 2K24 ще е достъпна на 8 септември

Spider-Man 2 (PlayStation 5)

Spider-Man 2 (PlayStation 5)

Питър Паркър и Майлс Моралес се завръщат за ново приключение в Spider-Man 2. Играчите ще имат възможността да превключват между двамата герои, за да изживеят различни истории. В играта има нови злодеи, а тези, запознати с франчайза на Marvel, вече добре познават някои от тях, например Венъм. 

Тези, играли предишната видеоигра за Спайдърмен ще оценят разширяването на картата. Действието в Spider-Man 2 продължава в Ню Йорк, но ще са достъпни нови квартали като Бруклин, Куинс, Кони Айлънд и още.

Премиерата е 20 октомври

Avatar: Frontiers of Pandora (PlayStation 5, Windows PC, Xbox Series X)

Avatar: Frontiers of Pandora (PlayStation 5, Windows PC, Xbox Series X)

Друг фаворит в екшън-приключенските игри е Avatar: Frontiers of Pandora, базирана на филмите на Джеймс Камерън "Аватар". 

Играчите поемат контрола над сирак от биорасата На'ви, отгледан и обучен като войник от Администрацията за развитие на ресурсите (неправителствена организация).

Въпросният сирак се събужда 50 години по-късно в изоставено съоръжение. Играчът трябва да тръгне на пътешествие през Западната граница - невиждан досега регион на Пандора. Той открива произхода на местните племена На'ви и се обединява с тях, за да отвърнат на удара на Администрацията за развитие на ресурсите, която се опитва да експлоатира природните ресурси на Запада Граница.

Твърди се, че историята на играта е частично свързана с филмите, като същевременно остава самостоятелна.

Премиерата на Avatar: Frontiers of Pandora е на 7 декември.

Diablo 4 (Xbox One, PlayStation 4, Xbox Series X/S, PS5, PC)

Diablo 4 (Xbox One, PlayStation 4, Xbox Series X/S, PS5, PC)

Игрите от поредицата Diablo (1997) са стандарт за екшън ролевите игри, които включват обхождане на подземния свят. 

Според геймъри франчайзът малко се спъна с Diablo 3 (и много с Diablo Immortal), но за сметка на това Diablo 4 върна поредицата на правилния път.

,,Diablo 4 продължава традицията на Diablo да предизвиква играчи с подземия, пълни със зловещи чудовища и последваща лъскава плячка за награда. Този цикъл на игра е пристрастяващ, както винаги, особено когато най-накрая започнете да печелите някои от онези сладки легендарни предмети. Diablo 4 поправя и много от недостатъците на Diablo 3, включително липсата на предизвикателство и персонализиране на героя. Играта остава дяволски забавна.", мисли Арън Грийнбаум.

EA Sports FC (Nintendo Switch, PlayStation 5, Windows PC, Xbox Series X)

EA Sports FC (Nintendo Switch, PlayStation 5, Windows PC, Xbox Series X)

EA Sports FC е първата видеоигра на EA, която излиза след като компанията се раздели с франчайза на ФИФА. По всичко личи, че качеството и грам не е спаднало, дори напротив.

Тази година звездите на женския футбол влизат във видеоиграта, като ще можете да играете с любимите си мъжки и женски играчи в смесени отбори. 

На обложката виждаме млади звезди, а в центъра (и на снимката тук) е норвежкият нападател Ерлинг Холанд, който играе за английския клуб  "Манчестър Сити" и за националния отбор на страната си. 23-годишният Холанд е смятан за един от най-добрите нападатели за своето поколение. Той държи рекорда за най-много вкарани голове в рамките на един сезон от Висшата Лига в Англия – 36. 

EA Sports FC 24 е разбработена с технологията HyperMotion V, която използва обемни данни от видеокамери, заснели над 180 мача от най-високо ниво, включително от Шампионската лига на УЕФА (за мъже и за жени), Висшата лига и испанското първенство - Ла Лига. 

ЕA Sports FC е 11 000 анимации в играта в сравнение с 6 000 във FIFA 23. Системата AcceleRATE 2.0 разделя движението на играча на седем различни архетипа. Има три основни типа ускорение - „Контролирано“, „Експлозивно“ и „Продължително“. Режимът Ultimate Team вече разполага с Evolutions, което позволява на потребителите да подобрят уменията на отговарящите на условията играчи, стиловете на игра, общите оценки и други. 

EA Sports FC излиза на 29 септември.

Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам