Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции Снимка: © Getty Images

Разузнавателните служби в Чехия разкриха финансирана от Москва мрежа, която е разпространявала руска пропаганда и се е опитвала да прокара проруско влияние в Европа. Това обяви премиерът Петр Фиала пред журналисти, предава Reuters.

Групата е използвала новинарски сайт, базиран в Прага, под името "Гласът на Европа" (Voice of Europe), за да разпространява информация, която да разубеждава и да поставя под съмнение изпращането на военна помощ за Украйна.

Фиала заяви, че Чешката информационна служба за сигурност (BIS) е установила, че проруската мрежа се е отдала на дейности, които "биха имали сериозно въздействие върху сигурността на страната и ЕС".

"Тази група се опитваше да извършва операции и дейности на територията на ЕС, насочени срещу териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", каза премиерът.

По думите му дейността на групата е "достигнала и до Европейския парламент", но той отказа да разкрие повече подробности около това. Съобщава се, че мрежата се е опитвала да повлияе на общественото мнение около предстоящите европейски избори.

По този повод правителството санкционира двама души по обвинения за прокарване на проруско влияние в Европа. Единият от тях е проруският украински политик Виктор Медведчук, който е финансирал тайно дейностите на сайта "Гласът на Европа", като включително е осигурявал и финансова подкрепа за европейски политици.

Медведчук е бизнес магнат и бивш парламентарист, който през 2022 г. беше изпратен в изгнание в Русия, като беше разменен за украински военнопленници и беше лишен от украинското си гражданство.

Другият в списъка със санкции е Артьом Марчевски, който също е замесен в дейността на мрежата. Той е ръководил "Гласът на Европа" по указание на Медведчук, като е използвал уебсайта за разпространение на антиукраинска пропаганда и дезинформация.

В списъка със санкции на правителството се посочва, че Медведчук е използвал фирмата "в множество държави-членки на ЕС, за финансиране на сътрудничество с журналисти и за скрита финансова подкрепа на избрани отделни кандидати в изборите за Европейски парламент, с цел подкрепа на външнополитическите интереси на Русия".

Чешката независима медия Denik N съобщи, че новинарският сайт "Гласът на Европа" е публикувал изявления на политици, в които се иска ЕС да спре помощта за Украйна.

На някои европейски политици, които са си сътрудничили със сайта, е било платено от руски фондове, които в някои случаи са покривали и кампанията им за предстоящите европейски избори. Плащанията са били насочени към политици от Белгия, Франция, Германия, Унгария, Холандия и Полша, пише Denik N, като се позовава на източник от чешкото външно министерство. По негова информация една от замесените партии е германската "Алтернатива за Германия" (AfD).

Политиците са получавали пари лично по време на срещи в Прага или чрез преводи в криптовалута. Става въпрос за суми от няколкостотин хиляди евро.

Според чешкия търговски регистър собственик на компанията "Гласът на Европа" е полският гражданин Яцек Якубчик. Той придобива компанията през март 2023 г. Само няколко месеца по-късно сайтът започва да публикува новини на повече от 10 езика, сред които и руски.

Чехия поддържа свой собствен списък със санкции. Медведчук е санкциониран от САЩ и Великобритания, но не и от Европейския съюз.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024