Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България Снимка: © Getty Images

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива.

Тя отразява очакванията за приемане на еврото, което би довело до по-нататъшно подобрение на външните показатели.

Според рейтинговата агенция, България ще покрие всички изисквания за членство в еврозоната до края на 2024 година, включително критерия за инфлацията.

Според Fitch страната няма да приеме еврото на 1 януари 2025 година, но това ще стане възможно по-късно през следващата година.

Въпреки че процесът по приемане на еврото ще се забави след януари 2025 г. и поредната политическа несигурност, Fitch счита, че има широка политическа ангажираност на местно и европейско ниво за приемане на еврото.

Всички законодателни мерки за изпълнение на задълженията след ERMII са приети и чакат изпълнение, Законът за Централната банка бе приет през февруари 2024 г., отбелязва още кредитната агенция.

Fitch отбелязват, че политическата криза, липсата на стабилно правителство и потенциално продължителни коалиционни преговори може да забавят влизането в еврозоната и след 2025 г..

Именно перспективата за членство в еврозоната е един от ключовите фактори, които подкрепят положителния кредитен рейтинг на страната. В случай, че то бъде отложено след 2025 година, може да окаже и негативно влияния върху кредитния рейтинг на страната, пишат още анализаторите от Fitch.

В анализа на кредитната агенция се казва, че инфлацията в България се понижава значително, но остава по-висока отколкото в трите най-добре представящи се държави членки на ЕС.

Fitch Ratings очаква, че страната няма да изпълни критерия за ценова стабилност в средата на 2024 г. България възнамерява да поиска изготвянето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 г., което би трябвало да позволи влизане в еврозоната по-късно през 2025 г.

България се очаква да изпълни всички други числови критерии за приемане на еврото - публични финанси, дългосрочен лихвен процент и валутен курс.

Въпреки това липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 г. Приемането на еврото е фактор, който подкрепя рейтинга на България.

Fitch очакват средногодишната инфлация в България да бъде 3,3% през 2024 г. и 2,9% през 2025 г., по-ниска от 8,6% през 2023 година.

Постепенно възстановяване на растежа очакват още от рейтинговата агенция.

Българската икономика нараства с 1,8% през 2023 г., подкрепена от силното потребление на домакинствата, положителен нетен износ и стабилен растеж на правителствените инвестиции.

Слабото външно търсене, подновената политическа несигурност и бавното усвояване на фондовете на ЕС ще забавят икономическата активност през първото полугодие на 2024 г., докато положителният растеж на реалните заплати и силният растеж на кредитите ще подкрепят частното потребление.

Fitch Ratings очаква растежът на реалния БВП да се ускори до 2,4% през 2024 г. и до 3,1% през 2025 година.

Според кредитната агенция, членството на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа на рейтинга на страната.

Реформите и подобряването на бизнес средата също биха увеличи потенциала за икономически растеж.

Агенцията обаче отбелязва, че страната се насочва към своя шести парламентарен вот за малко повече от три години, с предвидени предсрочни избори през юни 2024 г.

Те са резултат от неуспешна ротация на правителството между двете най-големи парламентарни формации ПП-ДБ и ГЕРБ, поради разногласия относно административните позиции и реформаторската програма.

Предстоящият предсрочен вот вероятно ще доведе до още един фрагментиран законодателен орган, подобен на последните избори, с мнозинство от проевропейски партии, казват още от Fitch и отбелязват, че липсата на редовен кабинет може да доведе до забавяне на членството в Еврозоната, което на свой ред би се отразило негативно на кредитния рейтинг на страната.

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Асоциацията на банките: Всяко забавяне на членството в еврозоната ще струва пари


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024