Христо Иванов: Конституционният модел не се избира по домова книга - да гледаме кой кой е в момента Снимка: © Screenshot, btv

До разписаната норма в Конституцията служебният премиер да се избира от определен кръг лица се е стигнало в резултат на отказа на ГЕРБ и ДПС да приемат първоначалния вариант на ПП-ДБ. След разговори идеята е получила одобрението на всички политически сили в конституционното мнозинство. Това каза в ефира на “Лице в лице” съпредседателят на “Продължаваме Промяната - Демократична България” Христо Иванов.

Той припомни, че първоначално предложение на коалицията е било редовният кабинет да бъде преназначаван като служебен с указ на президента и с ограничени правомощия.

"ПП-ДБ предложихме това в оригиналния ни проект, като се има предвид, че такава е доминиращата тенденция в Европа. След като колегите от ГЕРБ и ДПС възразиха, се премина към обсъждане на настоящия вариант”, уточни Иванов.

"Преди беше заложен един полупрезидентски режим на управление, който противоречи на основополагащото, че България е парламентарна република. Конкретиката на уредбата е въпрос на компромис.", каза още той.

Председателят на “Да, България” подчерта, че кръгът за избор на служебен премиер не е толкова тесен колкото в Гърция, където се избира измежду едва три опции. Според него е трябвало да има и Закон за служебното правителство, но никой не е очаквал, че ГЕРБ и ДПС ще взривят управлението и ще пратят България на избори броени месеци след приемането на конституционните промени. Иванов допълни, че попълването на институции и приемането на закони изискват както време, така и разумно и отговорно политическо поведение, за да не се предизвикват ненужни кризи.

“Конституционният модел не се избира по домова книга - да гледаме кой кой е в момента. Презумпцията винаги е, че сме се стремяли да върнем политическия и парламентарния процес към някаква нормалност. Разбирам дискомфорта на екипа на президента в прилагането на нова материя, без парламентът да е приел съответното законодателство. Конституционните промени обаче не са упътване за ползване на асансьор - те трябва да се уплътнят в практиката.

Бързането да се говори за кризи и инжектирането на пореден слой притеснение не помагат на никого”, заяви Иванов и заключи, че е напълно възможно и целесъобразно европейските и предсрочните парламентарни избори да се проведат 2 в 1.

Причината ротацията да се провали е, че ГЕРБ и ДПС не са готови да се разделят със 100%-овото си влияние в регулаторите и съдебната власт, каза още председателят на "Да, България" Христо Иванов.

"За мен стана ясно, че няма да има ротация, когато отказахме да приемем идеята ГЕРБ и ДПС да запазят 2/3 от регулаторите, която беше лансирана от вече бившия депутат Десислава Атанасова."

Той подчерта, че предложението на Атанасова е било направено без никакви гаранции за независимост, прозрачност, обществено участие и
конкуренция.

“Ротацията се провали, защото ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100%-овото си влияние в регулаторите и съдебната власт.

Когато поставихме въпроса за това, последваха много остри реакции от ГЕРБ и Делян Пеевски. Той се самовзриви, обяви, че е измамен и че е очаквал гаранции за участие във всички тези назначения”, припомни Иванов.

Той уточни, че визира конкретно съпредседателя на ДПС, "свикнал да бъде брокер, а не избирателите или партията".

Според лидера на “Да, България” за деветмесечното управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е станало ясно, че партията на Бойко Борисов не може да вземе самостоятелно решение без ветото на Делян Пеевски.

На въпрос на водещата дали съпредседателят на ДПС наистина е участвал в преговорите, Христо Иванов отговори, че ПП-ДБ са запознали Пеевски с позицията си, защото са искали да има управление. “Параф на Пеевски ние никога не сме искали, но на ГЕРБ той им е необходим
през цялото време”, каза Иванов.

Според него в публикувания от ПП-ДБ меморандум е предложено да се приеме, че ПП-ДБ и ГЕРБ са двете политически сили, които носят отговорност за назначенията.

С този документ се отнема ексклузивитета на ДПС на “първа брачна нощ в съдебната система”, коментира още Христо Иванов.

Председателят на "Да, България" обърна внимание на факта, че преговорният процес за продължаване на управлението е бил взривен публично от ГЕРБ цели четири пъти, като са били търсени различни поводи и ултиматуми.

По отношение на вътрешния министър Калин Стоянов уточни, че оставката му е искана многократно и аргументирано, но не това е бил препъникамъкът при преговорите.

“Калин Стоянов допусна полицейско насилие в София и тогава за първи път поискахме оставката му. Когато колегите отказаха, ние спазихме конструкцията и оставка не последва, защото първоначалният компромис предвиждаше, че може да има смяна на министри само по взаимно съгласие. Естествено, че отново поставихме темата за смяната му в началото на преговорите. Самият факт, че Борисов не участва в тях, показваше камуфлажния характер на цялото мероприятие”, заяви Иванов.

Кой кой е от възможните служебни премиери?

„Писмото на ГЕРБ прилича на бракоразводна жалба. Най-голямата партия била натискана, обиждана, шантажирана, заплашвана. Въпросът е дали се носи политическа отговорност, или да се фръцнем. Не сме казвали, че ако няма смяна на Калин Стоянов, няма да има кабинет. В преговорите предложихме да се върнем в първоначалната договорка само за ротация на премиерите. Мария Габриел също го предложи, но без да има споразумение. Ние водим преговори и научаваме от телевизията, че те ще дават пресконференция“, каза още бившият правосъден министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024