Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката Снимка: © Народно събрание

БСП обвини председателя на Народното събрание Росен Желязков в налагане на цензура и се закани да поиска оставката му.

Повод за това лидерът на партията Корнелия Нинова видя в промяна във вътрешния ред на работата на Народното събрание, с което се ограничавали правата на опозицията.

Става дума за заповед на Желязков, с която, според Нинова, пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и други подобни мероприятия могат да се провеждат в Народното събрание само с разрешение на председателя след мотивирано предложение от съответната парламентарна група или комисия. Това значи, че депутатите не могат да канят в сградата хора, каквато винаги е практиката досега.

Нинова видя в промените опит да се спре организираната от БСП пресконференция, на която от партията планират да разкрият подробности от доклада на комисията "Боташ", който повече от седмица след приемането му все още не оповестен официално.

"За да се срещаме с вас и с външни лица, които ние постоянно каним, трябва да искаме разрешение от председателя на Народното събрание. За "Боташ" късно снощи поискахме разрешение, но ако затворят залата, ще ви поканим отпред на тротоара", закани се на Желязков Нинова, обръщайки се към журналистите.

От партията твърдят, че ГЕРБ нарочно не внасят доклад на временната комисия за договора с турската газова компания и преди ден обявиха, че в петък ще го оповестят пред медиите и ще го внесат в българската и европейската прокуратура.

В отговор на обвиненията на Нинова Желязков обясни, че се опитва да ограничи провеждането на срещи на отделни депутати в сградата на парламента по време на предизборната кампания.

"Всички инициативи, извън законодателната програма на Народното събрание, са предизборни. С промените се ограничава възможността на отделен народен представител да използва сградата на парламента за "event place"(от англ. "място за събития") и да си провеждат събития, които не са свързани с работата на Народното събрание," каза Желязков.

В качеството си на председател на парламентарна група тя може да организира мероприятия, допълни той.

"Корнелия Нинова по всяко време може всичко, защото е Корнелия Нинова," заключи председателят на парламента.

Той потвърди, че е постъпило искане за провеждането на извънредно заседание на парламента, който заедно с днешното заседание има общо още 4 работни дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024