Кой кой е в новата коалиция на Петър Москов "Синя България"

Какво е общото между бившия министър на здравеопазването Петър Москов и сина на издателя на "Труд" Петьо Блъсков - Виктор?

Оказва се - "борбата срещу либералния разпад на ценностите". Или по-точно Избори 2024.

Москов и Блъсков-младши са част от лицата на коалицията "Синя България", наред с общинския съветник в СОС Вили Лилков, бившия зам.-председател на ДСБ Цецка Бачкова и бившия зам.-министър на икономиката при Николай Василев Никола Янков.

Официалната регистрация в ЦИК на коалицията включва седем партии:

  • КОД на Петър Москов
  • Български демократичен форум на Жаклин Толева
  • Движение "Демократично действие - Д3" на Стефан Иванов (бивш общински съветник от СДС в София)
  • НДСВ, в момента оглавявано от Станимир Илчев
  • Движение "България на гражданите" - основано от Меглена Кунева, в момента председателствано от кмета на Добрич Йордан Йорданов
  • Партия "Консервативна България" (бившата НФСБ на Валери Симеонов) с председател Борис Ячев
  • Радикалдемократическа партия в България - бивш член на коалицията около СДС, за последно участвала в изборите през април 2021 г. с "Воля" и НФСБ

Явяването на "Синя България" на изборите за 50 Народно събрание и Европейски парламент идва след тест на по-тесния формат около КОД при местния вот в София през октомври 2023.

Кандидатът им за кмет Вили Лилков взе малко над 21 000 гласа (5,6%), а листата им - 15 210, достатъчни, колкото да вкарат трима общински съветници в СОС.

Лилков беше сред хората, които агитираха най-активно за създаване на мнозинство между ГЕРБ и ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет въпреки противопоставянето между двете най-големи сили и неспособността за избор на председател в продължение на месеци.

В момента, в който беше направен пробив за одобряване на Цветомир Петров (ПП-ДБ) начело на СОС, останалите групи в съвета си разпределиха ключовите председателски позиции в комисиите (вкл. за отцепниците от "Възраждане").

"Ние от Синя България заставаме зад ясни и безкомпромисни принципи - ще защитаваме една силна България в Европа. Ще защитаваме една християнска България и всичките и ценности. Ще защитаваме свещената роля на семейството и правото да отглеждаме нашите деца както ние решим. Ще се противопоставяме на либералния разпад на ценностите. Най-вече ще защитаваме свободата - свободата българите да решат собствената си съдба и свободата на словото хората да могат да изразяват мнение, което противоречи на лявото статукво", казва на пресконференция в БТА Виктор Блъсков.

31-годишният представител на "Синя България" е един от малкото участници в коалцията, който няма по-ранен опит като член на партийно ръководство.

Но от март 2024 г. е член на управителния съвет на фондация на име "Консервативно общество", чийто ръководител е Кристиян Шкварек. Сред останалите ѝ членове е и общинският съветник от ГЕРБ Румен Стенли Александров (отскоро ръководител на ГЕРБ-Банкя) и зам.-председателят на КОД Боян Стефанов.

Ръководител на икономическия екип на "Синя България" е Никола Янков - управляващ партньор на "Експат Капитал". Янков е зам.-министър на икономиката (2001-2003) и на транспорта (2003-2005) при Николай Василев, който е и негов настоящ съдружник във фонда.

Завършил е в Университета Cornell през 1994 г., като в биографията му се посочва, че е работил на мениджърски позиции в международни компании от 1995-2001 като Kraft Jabobs Suchard и Solvay Sodi. Това, което бившият депутат на ГЕРБ Антон Тодоров реши да напомни в сряда, е, че сред тях е и "Нафтекс България Холдинг" на изгонения от Националната служба за сигурност през 2000 г. Денис Ершов.

Янков мотивира участието си в изборите през "Синя България" с това, че "България няма дясна партия в управлението" в последните години, а самоопределящите се като такива "прилагат левичарски политики, които не доведоха до нищо друго освен намаляване на общото ни богатство и отлагане на незавършената европейска интеграция на страната ни".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024