ГЕРБ и БСП "сглобиха" мнозинство за най-важните комисии на СОС

ГЕРБ и БСП запазват най-сериозно влияние в решенията на общинските комисии в Столичния общински съвет след прегласуването на разпределението.

Дотук се стигна, след като областният управител Вяра Тодева върна първото решение поради незаконосъобразност. Мнозинството в СОС, в което очевидно ПП-ДБ-СС не влиза, си разпредели най-важните председателски места по същия списък, който бе утвърден преди седмици.

Само една комисия - тази за противодействие на корупцията - е с нов председател, и то заради отвод на досегашния.

За неин ръководител беше избран кандидатът за кмет на София и настоящ общински съветник от ГЕРБ Антон Хекимян. Той застана на поста, след като Бонка Василева от ПП-ДБ-СС си направи отвод.

Млад кадър на ГЕРБ остава начело на ключовата Комисия по бюджет и финанси. Това е 33-годишният икономист и журналист Димитър Вучев, който е общински съветник втори мандат.

Освен тях ГЕРБ-СДС има още трима председатели на комисии: икономика (Прошко Прошков), образование и култура (Мирослав Боршош) и ред сигурност (Ваня Тагарева).

Общо четири председателски места остават за БСП - председателят на групата от общински съветници Иван Таков е председател на комисията по транспорт, а изгубилата битка за кметското място Ваня Григорова - на тази по здравеопазване.

Отцепилите се от "Възраждане" общински съветници ще имат две влияние в две комисии, а едно председателско място - на инженерната комисия - отива при "Има такъв народ".

Въпреки че е най-голямата група в общинския съвет, ПП-ДБ-СС остана с двама председатели - на младежта и спорта и международно сътрудничество.

"Всички са доволни от това, което им се е паднало. Явно само на представителите на ПП-ДБ и "Спаси София" не им се е паднало това, което искат," коментира разпределението на председателските места в общинските комисии кметът Васил Терзиев.

Според него "има по-важни комисии и не чак толкова важни комисии" и разпределението е трябвало да следва политическата логика и да се базира на тежестта на отделните политически формации.

На заседанието в четвъртък бяха прегласувани и заместник-председателите на СОС, след като решението и за техния избор беше върнато от областния управител. Те остават Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС, Георги Георгиев от ГЕРБ, Диана Тонова от БСП, Вили Лилков от "Синя София" и Севделина Петрова от отцепилите се от "Възраждане".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024