Областният управител на София спря скандалния избор на комисиите в СОС Снимка: © Столична община

Новината е обновена в 19:30 на 15 февруари 2024 г.


Областната управа в София оспори и върна избора на всички председатели на комисии в Столичния общински съвет (СОС). Областният управител Вяра Тодева е върнала решенията, взети от местния орган за избор на заместник председатели и състави на комисиите, става ясно от прессъобщение.

В него се посочва, че при попълването на комисиите в СОС има "съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения".

"Необосновано е свикано „извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. „извънредност“. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС", се казва още в мотивите на областния управител.

Решението идва близо седмица, след като Общинският съвет най-накрая успя да избере свой председател от ПП-ДБ, макар и временен. След това обаче се формира ново мнозинство от опозицията и отцепните на "Възраждане", които свикаха извънредно заседание, на което да разпределят състава на комисиите и да изберат заместници на Цветомир Петров.

Така "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" получи председателски пост само в една от общо 14 комисии. Съветниците на ГЕРБ и БСП ще водят най-важните постоянни комисии, отцепниците от "Възраждане" получиха ръководството над архитектурната комисия и дори "Има такъв народ" е начело на две.

Така на практика с помощта на малките групи тези формации овладяха съвета, тъй като решенията по важни теми се подготвят и гласуват именно в комисиите преди да стигнат до СОС.

ГЕРБ и "Има такъв народ" призовават за отстраняването на Вяра Тодева

Решението на областния управител предизвика недоволство в редиците на ГЕРБ. Общинският съветник Антон Хекимян обяви, че неговата група ще отправи искане към националното ръководство на партията да поиска остраняването на Вяра Тодева от поста.

Той тълкува действията на Тодева с това, че "тормозът от страна на Борис Бонев и Васил Терзиев над София продължава". Хекимян дори говори за "форма на политически рекет".

Областният управител по закон има право да спира и връща решения на общинския съвет, когато смята, че те са незаконосъобразни и са нарушени процедурите при гласуването им.

Общинските съветници от "Има такъв народ" също поискаха оставката на Тодева, като са на мнение, че нейната заповед, с която връща разпределението на постовете в СОС е в нарушение на закона.

ПП-ДБ-СС приветства решението

Представителите на ПП-ДБ-"Спаси София" бяха в другата противоположнсот и одобряват решението на областния управител.

"Истината е, че незаконосъобразните действия на новото мнозинство ни доведоха до тази безпрецедентна ситуация. Въпреки че многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики”, заяви Борис Бонев, цитиран от БГНЕС.

Още по темата:

На среднощно заседание опозицията в СОС изпързаля ПП-ДБ и обра всички комисии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна, двама души са ранени

Вследствие на атаката Киев ще внесе рекордно високо количество електроенергия.

13:35 - 22.06.2024
Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен, Борис Бонев ще обжалва (Обновена)

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024