На среднощно заседание опозицията в СОС изпързаля ПП-ДБ и обра всички комисии Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

В Столичния общински съвет се формира ново мнозинство от опозицията и отцепниците от "Възраждане", които свикаха извънредно заседание с цел да овладеят всички ключови комисии. Няколко часа по-късно гласуването мина, а "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" напуснаха залата.

В основата на тези действия се оказа съветникът от ВМРО Карлос Контрера, който, докато текат преговори за комисиите между общинските съветници, успява да внесе доклад, в който има конкретни имена на съветници, които да оглавят комисиите в СОС.

Това се случва само няколко часа, след като беше постигнат консенсус за избор на председател на съвета. След седем неуспешни опита досега общинските съветници избраха Цветомир Петров на поста, но временно. Самият Карлос Контрера имаше ключова роля за избора на Цветомир Петров.

Няколко часа по-късно Контрера предлага извънредно заседание от 14 ч., за да изберат комисии с аргумента, че няма време.

Според Борис Бонев от "Спаси София" това е станало със знанието на ГЕРБ, които ненадейно днес са напуснали преговорите и не са се върнали повече.

От кадрите в зала се видя, че в нея присъстват общински съветници от ГЕРБ, "Възраждане", ПП-ДБ и БСП. Кметът Васил Терзиев не участва в заседанието.

Според докладната на Контрера най-важните постоянно действащи комисии в СОС се поемат от председатели на ГЕРБ, две от комисиите - транспорт и здравеопазване - отиват при БСП, архитектурната е за отцепниците от "Възраждане". На "Продължаваме Промяната - Демократична България" и "Спаси София" са отредени само комисиите по ред и сигурност и туризъм.

Защо са важни комисиите?

Преди да стигнат до гласуване в зала, всички решения минават през комисиите в Столичния общински съвет.

Ако основните се оглавяват от представители на доскорошната опозиция, те на практика ще могат да бламират политиките и решенията на ПП-ДБ и кмета Васил Терзиев, които спечелиха местните избори в София, макар в СОС да нямат мнозинство.

Следващото заседание на СОС е насрочено за 22 февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024