"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Партията "Зелено движение", която досега беше част от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България", се регистрира за самостоятелно участие на вота на 9 юни.

По-рано този месец формацията обяви, че досегашният формат не е достатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи и реши да се яви "в друг формат".

В сряда представителите на движението внесоха в Централната избирателна комисия 4000 подписа за участие в изборите, като на тях ще се борят за разултат, който да им позволи да имат собствена парламентарна група в българския парламент.

Документите бяха внесени от съпредседателите на "Зелено движение" Тома Белев и Даниела Божинова, организационният секретар Иван Калчев, народния представител Васил Тодев и бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

От партията се определят като "алтернатива за разочарованите избиратели, част от демократичната общност".

"Аз съм убеден, че в България има достатъчно хора, които виждат бъдещето на България без Бойко Борисов и Делян Пеевски," заяви при внасянето на подписите Тома Белев.

Оттам вече обявиха, че "Националното събрание на партията не позволявало коалиране с партиите на статуквото ГЕРБ и ДПС."

"Избирателите на Зелено движение очакват както сериозни реформи п отношение на Конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с устойчивия енергиен преход, както и с повишаване на справедливостта в обществото. Основният приоритет на Зелено движение отвъд екологичните теми остава България да не се отклонява от европейската си интеграция и да продължи с по-бързо темпо по реформаторския си път," посочват от формацията.

Освен собствени депутати в Народното събрание "Зелено движение" си поставя за задача да има и свое представителство в Европейския парламент като част от Европейската зелена партия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024