Абсурдни условия за спорт в Зимния дворец: Деца студуват с часове без достъп до съблекални

Пореден скандал избухна заради ненормалните условия за спорт в Зимния дворец - този път потърпевши се оказват деца, участващи в Държавното първенство по фигурно пързаляне, което се проведе през уикенда.

Родители сигнализират, че децата им не са получили достъп до съблекалня, защото не тренират в спортния комплекс, в който се провежда първенството.

Останалите клубове, които имат това право, не са разрешили на конкурентните състезатели да ползват техните съблекални.

Eдно от момичетата е получило кръвотечение от носа при изпълнението на своето съчетание, след като е прекарало 3 часа на студа. Въпреки това Мартина е останала на леда и е завършила на 5-о място.

Всичко това е описано от майката на детето - Кирилка Ангелова, и получи публичност след намесата на бившия депутат от ДБ и правозащитник Кремена Кунева.

  • "След три часа студ, на Марти капилярите не издържаха и, да, течеше ѝ кръв, но излезе на старт, излезе с кръв, която си течеше, падна, да, но стана...Ах, как стана и се събра това дете... Единственото, което ме впечатли, освен силата ѝ, бе майката на фигуристка от конкурентен отбор, която даже беше просълзена от героизма на Мартина. Как да се прави елитен спорт, като няма адекватен детско-юношески?", пише Ангелова в позицията си.
  • Тя описва условията в Зимния дворец като "потресаващи за база от национално значение, в която са инвестирани милиони левове".
  • Майката на Мартина посочва още, че родителите на талантливи деца атлети са принудени да плащат за всичко - "от тренировки, лагери, екипировки, такси, командировъчни за всички, настаняване, изхранване, път,дори и такса имаме за държавно първенство - всичко".
  • Тя се опасява, че дъщеря ѝ може да бъде оставена извън разширения национален състав, въпреки че има достатъчно точки за него - само защото повдига въпроси около безобразната организация.

Други родители потвърждават свидетелските разкази на Ангелова. Майка на момиче, което също е участвало в първенството, казва, че всеки път се сблъскват с едни и същи неадекватни условия: "Дори не знам децата откъде намират сили и мотивация да продължават с тази отдаденост. Ние, родителите им, разбира се, ще ги подкрепяме винаги, но сърцето ми се къса всеки път".

"Ето условията, с които ни посрещат, за пореден път (8.20 сутринта). Също така отново съблекални не са осигурени - това мизерно изстрадало диванче посреща всички участници, чиито клубове не са от тук, преобличането е също във фоайето, в колите. Отбелязвам, че няколко пъти имаше идея да се състои на друго място, но беше отхвърляна", пише друга жена.

Това е поредният скандал около условията за тренировки и състезания в Зимния дворец.

Още през февруари най-добрата българска състезателка Александра Фейгин се отказа от участие в държавното първенство заради "изключително студените условия в Зимния дворец".

Фейгин и треньорите ѝ бяха предпочели да пропуснат състезанието, за да не рискуват да получи травма.

"За съжаление, никой не предприема нищо относно това и условията за подготовката ни са почти невъзможни. По този начин пропиляват много таланти и малки дечица, които не могат да издържат на такива условия", казва Александра Фейгин.

Тогава управителят на комплекса призна, че температурата е паднала под 10 градуса заради повреда в климатичната система на залата.

През ноември обаче олимпийската състезателка отново сподели, че не може да тренира троен аксел заради лошите условия в Зимния дворец. Тогава се оказа, че Фейгин няма достъп до пързалката, на която ще се проведе състезанието, а се подготвя на другата пързалка.

Обектът е част от активите на "Академика 2011", което е държавно дружество на подчинение на Министерството на спорта.

Под негово ръководство беше построена и злополучната зала "Арена Бургас".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Корнелия Нинова: Имам правото да кажа, че ние сме автентичното ляво

Лидерът на БСП видя приемственост в листите за ЕП

19:10 - 12.05.2024
Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024
Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024
Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024