Aкциите на Deutsche Bank потъват, подклаждайки опасенията за банковия сектор в Европа Снимка: © Getty Images

Aкциите на Deutsche Bank спаднаха с повече от 13% в петък сутринта след рязкото увеличение на суаповете за кредитно неизпълнение в четвъртък вечерта. Книжата на германския гигант отстъпват за трети пореден ден и вече са загубили повече от една пета от стойността си в рамките на месец. Случващото се идва на фона на задълбочаващите се опасения за стабилността на европейските банки.

Към 14 ч. българско време акциите на Deutsche Bank се търгуват на 8,03 евро, което е спад от 14,03%. Като фактор за това са сочени суаповете за кредитно неизпълнение на еврото – главният дълг на германската банка, които скочиха до най-високото си ниво от въвеждането им през 2019 г.

Суаповете за кредитно неизпълнение – форма на застраховка за притежателите на облигации на дадена компания срещу нейното неизпълнение – се повишиха до 173 базисни пункта в четвъртък вечерта от 142 базисни пункта предишния ден.

Обезценяването на акциите на Deutsche Bank идва в момент, когато бе предприето спешно спасяване на Credit Suisse от UBS, което пък се наложи непосредствено след фалита на базираната в САЩ Silicon Valley Bank. Други банки също търпят сериозни турбуленции.

Инвеститорите са притеснени, че проблемите може да се разпространят и задълбочат на фона на продължаващото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ в сряда.

Швейцарските и световните регулатори и централни банки се надяваха, че посредничеството при продажбата на Credit Suisse на местния ѝ конкурент ще помогне за успокояване на пазарите, но инвеститорите явно не са убедени, че сделката ще бъде достатъчна за овладяване на напрежението в банковия сектор.

Облигациите на Deutsche Bank от допълнителния капитал от първи ред (AT1) – клас активи, който попадна в заглавията на вестниците тази седмица след спорното отписване на AT1 на Credit Suisse като част от сделката за спасяването ѝ – също бяха рязко разпродадени.

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

UBS купува Credit Swiss от втория път и за два пъти по-голяма цена

Спадът на Deutsche Bank не е единствен, като други водещи европейски банкови акции също са на червено в петък. Понижения се наблюдават при тези с висока експозиция към корпоративно кредитиране – книжата на на Commerzbank са надолу с 8,48% до 8,59 евро, а на френската Societe Generale – със 7,66% до 19,58 евро. Barclays и BNP Paribas спаднаха с повече от 6%.

Deutsche Bank отчете 10 поредни тримесечия на печалба, след като завърши започналото през 2019 г. преструктуриране на стойност няколко милиарда евро с цел намаляване на разходите и подобряване на рентабилността. Кредиторът регистрира годишна нетна печалба от 5 млрд. евро (5,4 млрд. долара) през 2022 г., което е със 159% повече спрямо предходната година.

Коефициентът му CET1 – показател за платежоспособността на банката – достигна 13,4% в края на 2022 г., докато коефициентът му на ликвидно покритие беше 142%, а коефициентът на нетно стабилно финансиране – 119%.

Deutsche Bank отказа да направи коментар за поевтиняващите акции, пише CNBC.

През последните седмици финансовите регулатори и правителствата предприеха действия за ограничаване на риска от разпространение на проблемите, разкрити при отделни кредитори. В бележка от сряда Moody's заяви, че те би трябвало „като цяло да успеят“ да го направят.

„Въпреки това – в несигурна икономическа среда и при все още крехкото доверие на инвеститорите – съществува риск политиците да не успеят да ограничат настоящите сътресения без по-дълготрайни и потенциално тежки последици в банковия сектор и извън него“, заяви екипът по кредитна стратегия на рейтинговата агенция.

„Още преди стресът в банките да стане очевиден, очаквахме глобалните кредитни условия да продължат да отслабват през 2023 г. в резултат на значително по-високите лихвени проценти и по-ниския растеж, включително рецесия в някои държави.“

Moody's изказа предположението, че докато централните банки продължават да полагат усилия за овладяване на инфлацията, колкото по-дълго финансовите условия остават затегнати, толкова по-голям е рискът „напрежението да се разпространи извън банковия сектор и да доведе до по-големи финансови и икономически щети“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024