UBS купува Credit Swiss от втория път и за два пъти по-голяма цена Снимка: © Getty Images

UBS Group се съгласи да купи Credit Suisse Group, пише Financial Times (FT).

Историческата сделка стана възможна след като UBS увеличи офертата си от един на повече от два милиарда долара (1,86 милиарда евро).

Твърди се също, че Швейцарската национална банка (SNB) е предложила на UBS ликвидна линия от около 100 милиарда щатски долара като част от сделката.

Това е най-голямата банкова сделка в Европа след финансовата криза.

UBS ще плати над 0,50 швейцарски франка на акция в собствени акции, съобщава FT. Това все още е доста под цената на затваряне на книжата от 1,86 CHF миналия петък, когато Credit Suisse се оценяваше на около 8 милиарда долара/7.4 млрд. франка.

Настоящата цена е два пъти повече от първоначалната оферта на UBS. През целия уикенд се водиха извънредни преговори, в като швейцарските финансови регулатори настояваха за бързо решение - преди отварянето на пазарите в понеделник.

Швейцарската централна банка и финансовият регулатор Finma организираха преговорите в опит да минимизират щетите за банковия сектор на страната.

Миналата седмица централната банка беше принудена да предостави спешна кредитна линия на Credit Suisse в размер на 50 млрд. швейцарски франка. Въпреки мярката тегленето на средства от страна на вложителите на Credit Swisse продължи, а цената на акциите на банката се срина до рекордно ниски нива.

Според данни на FT - само за един ден изтеглянето на депозити от Credit Suisse e стигнало 10 млрд. швейцарски франка. За последните три месеца от миналата година клиентите на групата са изтеглили 111 млрд. швейцарски франка.

Банката в последните години имаше и редица репутационни и юридически проблеми.

Тя е обект на разследвания и съмнения за съучастие във финансови злоупотреби от десетилетия. Обвиненията срещу нея варират от пране на пари в полза на японската мафия до нарушаване на американските санкции срещу Иран, съдействие при укриване на данъци, корпоративен шпионаж и др.

През 2022 г. Credit Suisse беше осъдена за пране на пари в големи размери, свързани с наркотрафикантската групировка на Евелин Банев-Брендо. Тогава Financial Times твърдеше, че бившата тенисистка Елена Пампулова-Бергоми, която е и бивш мениджър по работа с клиенти в Credit Suisse, също е призната за виновна по обвиненията за пране на пари.

Банката беше атакувана от прокуратурата заради това, че е приемала вноски от милиони евро от български клиенти между 2004 и 2008 г., без да обърне внимание на сериозни сигнали за престъпна дейност на клиентите - част от сумите например са носени в брой в куфари.

През октомври 2022 г. Саудитската национална банка придоби стратегически дял от 9,9% в Credit Suisse срещу 1,5 млрд. долара.

Преди това банката понесе огромни загуби заради фалиралата финансова фирма Greensill (базирана в Обединеното кралство и Австралия) и сриналия се американски хедж фонд Archegos.

Credit Suisse беше замесена и в скандал през февруари 2020 г., когато тогавашният изпълнителен директор Тиджан Тиам подаде оставка заради следене на двама служители. Самият той отхвърли обвиненията, а отговорността падна върху тогавашния главен оперативен директор Пиер-Оливие Буе.

Акциите на други европейски банки също бяха силно засегнати от кризата на доверието, която беше предизвикана от колапса на Silicon Valley Bank миналия уикенд.

Предвиденото поглъщане отразява рязкото разминаване в състоянието на двете банки. През последните три години акциите на UBS поскъпнаха с около 120%, докато тези на по-малкия ѝ съперник се сринаха с около 70%

UBS има пазарна капитализация от 56,6 млрд. долара, докато Credit Suisse затвори търговията в петък със стойност от 8 млрд. долара. През 2022 г. UBS генерира печалба от 7,6 милиарда долара, a Credit Suisse отчете загуба от 7,9 милиарда долара, което на практика заличава цялата печалба от предходните 10 години.

Мащабен теч на данни от Credit Suisse - обслужвала е наркодилъри, трафиканти и корумпирани политици


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024