Снимка: © Getty Images

В период, в който Credit Suisse е съдена за пране на 55 млн. франка на българската наркомафия, консорциум от международни медии разкри, че една от най-големите частни банки в света е обслужвала клиенти, замесени в трафик на наркотици, пране на пари, корупция, насилие и други тежки престъпления.

Мащабното изтичане на данни за сметките на повече от 30 хиляди клиенти идва благодарение на анонимен източник, подал сигнал пред германската медия Süddeutsche Zeitung. Тя разкрива информацията заедно с The Guardian, Le Monde, NDR, The New York Times и Miami Herald.

Изтичането на банковите данни на Credit Suisse от цял свят разкрива бенефициентите на над 100 млрд. швейцарски франка (1 франк е 0,96 евро), съхранявани в една от най-големите финансови институции в Швейцария. Информацията сочи, че Credit Suisse се е провалила в организацията и контрола въпреки многократните обещания в продължение на десетилетия да отстрани съмнителните клиенти и незаконните средства.

Credit Suisse многократно е откривала или поддържала банкови сметки за широк набор от високорискови клиенти по цялото земно кълбо – в над 120 държави и територии, с концентрация в развиващите се страни.

Сред тези клиенти са: трафикант на хора във Филипините; шеф на фондова борса в Хонконг, осъден на затвор за подкуп; милиардер, поръчал убийството на приятелката си - ливанска попзвезда; ръководители, разграбили държавната петролна компания на Венецуела; корумпирани политици от Египет до Украйна; бивш ръководител на Siemens с десетки недекларирани милиони евро; шефове от разузнаването на Египет и Йемен, обвинени в изтезания, и др.

Една от сметките, базирана във Ватикана, е била използвана за изразходване на 350 млн. евро за предполагаема злоупотреба, свързана с инвестиция в лондонски имоти. Тя е в центъра на текущ наказателен процес срещу няколко обвиняеми, включително кардинал.

"Вярвам, че швейцарските закони за банковата тайна са неморални", казва източникът на информацията в изявлението си пред Süddeutsche Zeitung. "Претекстът за защита на финансовата неприкосновеност е само смокинов лист, който прикрива срамната роля на швейцарските банки като сътрудници на укривателите на данъци“.

От Credit Suisse отрекоха всякакви обвинения. "Credit Suisse категорично отхвърля твърденията и изводите относно предполагаемите бизнес практики на банката", се казва в изявление на финансовата институция. В него се твърди още, че разкритите от репортерите данни се основават на "селективна информация, извадена от контекста, което води до тенденциозно тълкуване на бизнес поведението на банката".

Банката също така заяви, че твърденията до голяма степен са „исторически“ - в някои случаи датират от времена, когато "законите, практиките и очакванията на финансовите институции са били много различни от тези, които са сега".

Макар че някои от сметките в изтеклите данни са били открити още през 40-те години на ХХ век, повече от две трети са открити след 2000 г. Много от тях са били отворени и през последното десетилетие, а една част продължават да са активни и днес.

Моментът на изтичане на информация едва ли би могъл да бъде по-неподходящ за Credit Suisse, която напоследък е замесена в сериозни скандали. Миналия месец председателят на борда на директорите Антонио Орта-Осорио подаде оставка, след като два пъти наруши Covid-мерките.

Скандалите в Credit Suisse нямат край: Председателят се оттегли заради нарушаване на Covid-мерките

Това сложи край на безпрецедентна година на противоречия, в която банката се забърка в срива на фирмата за финансиране на вериги за доставки Greensill Capital и на американския хедж фонд Archegos Capital. Беше глобена и с 350 млн. паунда заради ролята си в скандал с кредити в Мозамбик.

Този месец Credit Suisse стана първата голяма швейцарска банка в историята на страната, срещу която бяха повдигнати наказателни обвинения - които тя отрича - във връзка с твърдения, че е помогнала за изпирането на пари от търговията с кокаин от името на българската мафия. Там е замесено името на Евелин Банев (Брендо).

Въпреки това последиците от изтичането на информацията сега могат да бъдат много по-широки – те заплашват с криза самата Швейцария, която запазва един от най-секретните закони за банкиране в света. Швейцарските финансови институции управляват около 7,9 трлн. швейцарски франка активи, почти половината от които принадлежат на чуждестранни клиенти.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията