Скандалите в Credit Suisse нямат край: Председателят се оттегли заради нарушаване на Covid-мерките Снимка: © Getty Images

Председателят на банковия гигант Credit Suisse Антонио Орта-Осорио подаде оставка, след като вътрешно разследване установи, че е нарушил карантинните мерки срещу Covid-19 повече от веднъж.

Бившият изпълнителен директор на базираната във Великобритания банкова група Lloyds заемаше поста едва 8 месеца. В началото на периода си като председател на борда на директорите той обеща да възстанови нарушената репутация на Credit Suisse след няколкото грандиозни скандала, включително за подслушване на служители. Вместо това обаче само задълбочи кризата в швейцарския банков гигант.

Вътрешната проверка в борда заради поведението на 57-годишния португалец започна в края на 2021 г. Тя установи, че Орта-Осорио е нарушил правилата на Обединеното кралство, когато пътувал до Лондон на 10 и 11 юли, за да гледа финалите на Уимбълдън. По това време Швейцария беше в червената Covid-зона на Великобритания и правилата изискваха 10-дневна карантина на всички пристигащи. Тя не е била спазена от бившия председател на Credit Suisse.

Скандалите в Credit Suisse нямат край: Председателят се оттегли заради нарушаване на Covid-мерките

През ноември 2021 той отново е нарушил правилата, като е излязъл от Великобритания и отново влязъл в страната в рамките на три дни. По време на този период пътувал от Лондон до Цюрих – малко след като Швейцария беше въвела задължителна 10-дневна изолация за пристигащите заради варианта „Омикрон“.

Орта-Осорио се извини за „грешката“ и заяви, че нарушаването на правилата било „несъзнателно“.

Швейцарският вестник „Blick“ обаче твърди, че португалецът поискал изключения от правилата и от съответния кантон, и от федералното правителство. Било му съобщено, че няма да се ползва с предимство и че трябвало да се изолира за 10 дни.

„Съжалявам, че няколко мои лични действия доведоха до трудности за банката и компрометираха способността ми да я представлявам – и вътрешно, и външно“, гласи изявлението на бившия председател, цитирано от Financial Times. „Вярвам, че оттеглянето ми е в интерес на банката и на всички заинтересовани лица“.

Аксел Леман – бившият оперативен директор – заема мястото на Орта-Осорио като председател. Той се присъедини към борда на банката през октомври 2021 г.

Credit Suisse бе въвлечена в серия от неприятности още при назначаването на португалеца миналия април. Тогава банката понесе огромни загуби заради фалиралата финансова фирма Greensill (базирана в Обединеното кралство и Австралия) и сриналия се американски хедж фонд Archegos.

Орта-Осорио, който беше посветен в рицарство от кралица Елизабет II заради доброволческите си дейности в културата и психичното здраве, обяви в началото на управлението си, че в банката ще се работи с „лична отговорност и отчетност“. Именно това доведе и до неговото оттегляне.

Credit Suisse беше замесена и в скандал през февруари 2020 г., когато тогавашният изпълнителен директор Тиджан Тиам подаде оставка заради следене на двама служители.

 Тиджан Тиам - Credit Suisse

Всичко започна през септември 2019, когато след вътрешно разследване бе установено, че тогавашният главен оперативен директор Пиер-Оливие Буе е наел частни детективи, за да следят бившия мениджър на активите на банката Икбал Кан. Тогава той се е присъединил към конкурентната банка UBS и Буе се страхувал, че Кан може да започне да привлича клиенти на Credit Suisse. Малко след това от банката обявиха, че бившият директор на отдела по човешки ресурси Питър Гьорке също е бил следен. Това накара Швейцарския орган за надзор на финансовия пазар (FINMA) да започне разследване.

Буе заявяваше, че еднолично е взел решението за следенето, за да защити интересите на банката, и не е обсъждал въпроса с главния изпълнителен директор.

„Нямах представа за следенето на двама бивши колеги“, каза тогава Тиджан Тиам. „Това несъмнено обезпокои Credit Suisse и предизвика стрес и болка. Съжалявам, че се е случило, не трябваше“.

Напускането на Тиам беше белязано от вътрешен конфликт сред някои от основните акционери на Credit Suisse. Harris Associates, които са най-големият инвеститор в банката, защитаваха позицията му и предупреждаваха за опасностите за стабилността на институцията след отстраняването му. Американският инвестиционен фонд твърдеше, че Тиам е станал жертва на швейцарско лоби в банката, което се съпротивлявало на необходимите реформи и се отнасяло враждебно към външните партньори. Към тях се присъедини и хедж фондът от Ню Йорк Eminence Capital, които заплашиха да заведат съдебно дело срещу борда на Credit Suisse, ако уволнят Тиам.

Ръководството на петия по големина акционер в банката BlackRock заемаше по-колеблива позиция по скандала, но в крайна сметка реши, че е по-добре да бъде пожертван главният изпълнителен директор, отколкото председателят на съвета на директорите.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024