Българската наркомафия е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse (около 52,8 милиона евро).

За това развитие по обвинението, което прокуратурата в Швейцария внесе срещу банката, съобщи швейцарски федерален прокурор, цитиран от SonntagsZeitung.

Федералният наказателен съд на страната разкри за обвиненията в документ от 500 страници, в който се твърди, че Credit Suisse страда от „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяване прането на пари. Заради това държавата предявява иск от над 42 милиона франка обезщетение от Credit Suisse Group AG (около 40 млн. евро).

Искът е резултат от 14-годишно разследване в банката за пране на пари от българска нарко-група. Според обвинението то е извършвано между 2004 и 2007 г.

Делото започва след седмица, а швейцарската банка е застрашена от максимална глоба от 5 милиона франка.

Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от бивш борец, е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse. Голяма част от тях са били доставени в куфари, пълни с разопаковани банкноти.

Обвинителят разследва бивша служителка на Credit Suisse за ролята й в аферата, бивш служител на банка Julius Baer и двама български граждани, свързани с криминалната групировка. Имената им обаче не се споменават.

Когато преди 2 години за първи път швейцарската главна прокуратура съобщи за разследването, „Медиапул“ написа, че става дума за бореца Евелин Банев-Брендо. Той беше задържан в Украйна в края на 2021 г. с фалшиви документи. Осъден е на 6 г. затвор у нас, в Италия – на 20 г., а в Румъния – на 10 г. Все още се очаква екстрадицията му.

Credit Suisse е запазила наркодилърите като клиенти въпреки две убийства, свързани с групировката, пише в доклада на федералния прокурор, който обвинява банката за провал в контрола на всички нива.

Банката заявява, че „отхвърля като безпочвени всички обвинения по този въпрос и е убедена, че бившата й служителка е невинна“. Credit Suisse съобщават, че "ще се защитават енергично в съда“.

Скандалите в Credit Suisse нямат край: Председателят се оттегли заради нарушаване на Covid-мерките Скандалите в Credit Suisse нямат край: Председателят се оттегли заради нарушаване на Covid-мерките

Скандалите в швейцарската банка са нещо често срещано в последните години. Този месец бившият вече председател на Credit Suisse Антонио Орта-Осорио подаде оставка, след като вътрешно разследване установи, че е нарушил карантинните мерки срещу Covid-19 повече от веднъж.

Credit Suisse бе въвлечена в серия от неприятности още при назначаването на португалеца миналия април. Тогава банката понесе огромни загуби заради фалиралата финансова фирма Greensill (базирана в Обединеното кралство и Австралия) и сриналия се американски хедж фонд Archegos.

Credit Suisse беше замесена и в скандал през февруари 2020 г., когато тогавашният изпълнителен директор Тиджан Тиам подаде оставка заради следене на двама служители. Самият той отхвърли обвиненията, а отговорността падна върху тогавашния главен оперативен директор Пиер-Оливие Буе.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024