Властите в Украйна трябва да решат в коя от три държави да предадат арестувания за наркотрафик Евелин Банев – Брендо. В България той е осъден на 6 г. затвор, в Италия – на 20 г., а в Румъния – на 10 г.

„Логиката е като български гражданин той да бъде предаден на България, разбира се, да си изтърпи присъдата. Тъй като обаче тук има колизия с други две присъди, това е въпрос, който ще се реши от украинския съдебен орган по тяхното законодателство“, заяви за БНР зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

„В случая наистина има конкуренция на основания за предаване на лицето и може би това ще бъде изпитание - и по-скоро тест - по какъв начин ще се действа, защото може би ще се наложи някаква практика“, добави той и нарече случая с Брендо "правен прецедент".

От прокуратурата не се ангажираха с прогноза кога украинските власти ще отговорят на искането за екстрадиция на Брендо, което вече е било изпратено. За ареста му край Киев беше съобщено в петък – 10 септември, но държавното обвинение е било уведомено три дни по-рано.

Банев беше задържан с фалшиви документи за самоличност. Той е пребивавал в къща под наем близо до Киев. Ще остане в ареста в Украйна общо 20 дни след задържането, след което прокуратурата може официално да настоява за екстрадицията му.

Банев беше обявен за международно издирване и срещу него бе издадена европейска заповед за арест от 2018 г., след като беше осъден за участие в организирана престъпна група и пране на пари.

Оказа се, че 56-годишният Брендо е притежавал колекционерски модифициран iPhone с позлатена гравюра на Владимир Путин и на руския герб, както и с изображение на силуета на Кремъл и църквата "Василий Блажени" в Москва. На него има надпис Supremo tre volte - "три пъти велик", заради трите мандата на Путин.


Арестът на Брендо и златният му телефон с гравюра на Владимир ПутинАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%