Властите в Украйна трябва да решат в коя от три държави да предадат арестувания за наркотрафик Евелин Банев – Брендо. В България той е осъден на 6 г. затвор, в Италия – на 20 г., а в Румъния – на 10 г.

„Логиката е като български гражданин той да бъде предаден на България, разбира се, да си изтърпи присъдата. Тъй като обаче тук има колизия с други две присъди, това е въпрос, който ще се реши от украинския съдебен орган по тяхното законодателство“, заяви за БНР зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

„В случая наистина има конкуренция на основания за предаване на лицето и може би това ще бъде изпитание - и по-скоро тест - по какъв начин ще се действа, защото може би ще се наложи някаква практика“, добави той и нарече случая с Брендо "правен прецедент".

От прокуратурата не се ангажираха с прогноза кога украинските власти ще отговорят на искането за екстрадиция на Брендо, което вече е било изпратено. За ареста му край Киев беше съобщено в петък – 10 септември, но държавното обвинение е било уведомено три дни по-рано.

Банев беше задържан с фалшиви документи за самоличност. Той е пребивавал в къща под наем близо до Киев. Ще остане в ареста в Украйна общо 20 дни след задържането, след което прокуратурата може официално да настоява за екстрадицията му.

Банев беше обявен за международно издирване и срещу него бе издадена европейска заповед за арест от 2018 г., след като беше осъден за участие в организирана престъпна група и пране на пари. 

Оказа се, че 56-годишният Брендо е притежавал колекционерски модифициран iPhone с позлатена гравюра на Владимир Путин и на руския герб, както и с изображение на силуета на Кремъл и църквата "Василий Блажени" в Москва. На него има надпис Supremo tre volte - "три пъти велик", заради трите мандата на Путин.


Арестът на Брендо и златният му телефон с гравюра на Владимир ПутинАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

На живо: Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft