Снимка: © Getty Images

Изпълнителният директор на швейцарската банка Credit Suisse Тиджан Тиам подаде оставка след борба за власт, предизвикана от шпионски скандал във втората най-голяма финансова институция в страната.

57-годишният банкер, роден в Кот д’Ивоар, напуска поста си пет години след заемането на длъжността, а Бордът на директорите единодушно прие оставката му. Всичко това се случва няколко месеца след като стана ясно, че двама бивши служители на Credit Suisse са били следени.

Тиджан Тиам твърди, че не е знаел нищо за случая, а вината пое бившият главен оперативен директор Пиер-Оливие Буе.

Шпионският скандал започна през септември миналата година, когато след вътрешно разследване бе установено, че Буе е наел частни детективи, за да следят бившия мениджър на активите на банката Икбал Кан. Тогава той се е присъединил към конкурентната банка UBS и бившият оперативен директор се е страхувал, че Кан може да започне да привлича клиенти на Credit Suisse.

Малко след това от банката обявиха, че бившият директор на отдела по човешки ресурси Питър Гьорке също е бил следен. Това накара Швейцарския орган за надзор на финансовия пазар (FINMA) да започне разследване.

Буе заявява, че еднолично е взел решението за следенето, за да защити интересите на банката, и не е обсъждал въпроса с главния изпълнителен директор Тиджан Тиам, съобщава "Гардиън".

Скандалът принуди Тиам да се бори за запазване на позицията си на изпълнителен директор - битка, която се оказа обречена. Мястото му ще бъде заето от Томас Готщайн, който е шеф на швейцарското подразделение на банката, пише BBC. 

Позицията на председателя на Съвета на директорите Урс Ронер също не бе сигурна в последните месеци. Много от големите акционери искаха оставката му, но Бордът застана зад него и реши, че той ще продължава да изпълнява функциите си до април 2021 г.

Отношенията между Тиам, който ще напусне на 14 февруари, и Ронер, са били изключително напрегнати вследствие на шпионския скандал.

„Нямах представа за следенето на двама бивши колеги“, каза Тиджан Тиам. „Това несъмнено обезпокои Credit Suisse и предизвика стрес и болка. Съжалявам, че се е случило, не трябваше“.

Конфликтите в Credit Suisse

Бившият изпълнителен директор се радва на солидна кариера в бранша. Роденият в Кот д’Ивоар Тиам, който има и френско гражданство, е учил във Франция. Бил е шеф на фирмите за финансови услуги Aviva Europe и Prudential, преди да се присъедини към Credit Suisse преди пет години.

Той е опитал да направи щатен преглед и ревизия на швейцарската банка, залагайки фокуса върху отдела на Икбал Кан, свързан с активите. Тиам дори повишава Кан, но според различни източници, цитирани от BBC, между двамата се е развила лична вражда.Тя е нараснала, след като Кан е закупил имот край езерото Цюрих в съседство с тази на шефа си. Според различни доклади на медиите е имало кавга между него и приятелката на Тиджан Тиам на парти, организирано в дома на бившия изпълнителен директор. 

Напускането на Тиам беше белязано от вътрешен конфликт сред някои от основните акционери на Credit Suisse. Harris Associates, които са най-големият инвеститор в банката, защитават позицията на досегашния изпълнителен директор и предупреждават за опасностите за стабилността й след отстраняването им. Американският инвестиционен фонд твърди, че Тиам е станал жертва на швейцарско лоби в банката, което се съпротивлява на необходимите реформи и се отнася враждебно към външните партньор. Към тях се присъединява и хедж фондът от Ню Йорк Eminence Capital, които заплашиха да заведат съдебно дело срещу борда на Credit Suisse, ако уволнят Тиам. 

Ръководството на петия по големина акционер в банката BlackRock заемаше по-колеблива позиция по скандала, но в крайна сметка реши, че е по-добре да бъде пожертван главният изпълнителен директор, отколкото председателят на съвета на директорите. 

Наследството на Тиам е нееднозначно - въпреки опитите му да реформира институцията, като привлече капитал и подобри стабилността на приходите, акциите на Credit Suisse в последните пет години са поевтинели с около 46%. Новината за отстраняването на изпълнителния директор доведе до нов дневен спад от 3 на сто. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени