Акция срещу висш прокурор във Варна по сигнал на Иван Портних: Вместо подкуп открили незаконни боеприпаси

Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров се оказа обект на полицейска акция по разследване на Софийската градска прокуратура, като се твърди, че то е започнало заради "множество сигнали за искани и получавани подкупи за решаване на дела".

Според БНР срещу Чавдаров е бил подаден сигнал от човек, който твърди, че миналата година прокурорът му е поискал пари във връзка с негово дело.

Оказва се, че подателят на жалбата не е случаен гражданин, а кметът на Варна Иван Портних. Това твърди "24 часа" по свои източници. В официалното съобщение на прокуратурата той е идентифициран само като "И.П., който е лице, заемащо отговорно служебно положение в община Варна".

Претърсени са имоти на Чавдаров и семейството му, както и кабинетът му - но до момента не е ясно дали намерените вещи имат връзка с обвинението в корупция.

Съобщава се за открити и иззети:

  • 271 боеприпаси - бойни патрони с различен кабилър, съхранявани без надлежно разрешително;
  • 49 хил. евро и 20 хил. лв. в служебната каса на прокурора

Събраните материали се докладват на наблюдаващия прокурор в СГП, който ще извърши преценка дали са налице предпоставките по чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на обвиняем.

Чавдаров е дългогодишен ръководител на най-различни нива в прокуратурата във Варна в последните 20 години - от Военно-окръжна, през Окръжна, до Апелативна.

Нещо повече - през 2022 г. той е избран за член на ВСС от прокурорската гилдия, но не е встъпил в длъжност заради забавянето на процедурата в парламента и отмяната на изборите в професионалните квоти.

През март 2023 г. кметът на Варна Иван Портних беше привлечен като обвиняем за замърсяването на Варненското езеро, а малко по-късно и за скандала със замените с Георги Гергов за "Дупката" в центъра на града, заради която общината му прехвърли акциите си от Пловдивския панаир.

И двете дела се гледат от Окръжната прокуратура на Варна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024