Етиен Леви се оказа в евролистата на проруската партия на "Историческия парк" Снимка: © Скрийншот, NOVA

Певецът и музикален педагог Етиен Леви се оказа четвърти в евролистата на проруската политическа партия "Величие".

Неин идеолог е Ивелин Михайлов - основател на т.нар. "Исторически парк" в община Ветрино.

Водач на листата за европейските избори е формалният председател на "Величие" - бившият служител на НСО Николай Марков.

До момента Леви не е коментирал публично мотивите си да се присъедини към партия с открито антиевропейски позиции. Освен богатата си телевизионна кариера в различни музикални и шоу формати, Леви понастоящем е почетен професор в Нов български университет (НБУ).

Негов колега в същото висше учебно заведение е именно Николай Марков, който активно разпространява пропаганда срещу Украйна, изказва се против изпращането на военна помощ за Киев, срещу членството на България в ЕС и НАТО и в подкрепа на руската инвазия.

Бившият служител на НСО е хоноруван преподавател в НБУ в департамента по "Национална и международна сигурност".

През октомври 2023 г. малко преди местните избори Марков се появи по време изслушването на влогъра Станислав Цанов в Народното събрание, като разви теория за това, че машините за гласуване били манипулирани.

Ивелин Михайлов е бивш застрахователен брокер и организатор на платени семинари за "финансова независимост", който също е сред противниците на военната помощ за Украйна. Имал е близки отношения с Костадин Костадинов, като твърди, че е издал две книги на лидера на "Възраждане".

Дейността му е обект на дългогодишни журналистически разследвания в "Капитал", които разкриват смущаващи данни - от съмнения за пирамидална финансова схема до създаване на паравоенна структура, извършване на граждански арести от частната охранителна фирма, основана от Михайлов, и изкупуване на огнестрелни оръжия.

"Въоръжаването на групата около "Исторически парк" идва, след като през последното десетилетие тя буквално завладя община Ветрино. Първо чрез масирано изкупуване на земя и заселване на хора, включително и стотици издадени фиктивни постоянни и настоящи адреси, а впоследствие и чрез поемане на официалната власт в общината чрез партията на парка "Величие", в коалиция с местната организация на ГЕРБ", се казва в публикацията на "Капитал".

Сигнал за неплатени данъци от "Историческия парк" е подаден до ДАНС и МВР дори от ютюбъра Симон Милков, който се "прочу" с преследването на политици като Бойко Рашков по коридорите на парламента.

За повечето от останалите кандидати в евролистата на "Величие" не се намира информация, те не са представени нито в сайта, нито в страниците в социалните мрежи на формацията, от която са номинирани.

Ето и пълния списък с кандидатите ѝ на предстоящите през юни европейски избори:

Николай Георгиев Марков - председател

Никола Георгиев Радулов

Красимира Петкова Нинова-Катинчарова - според публикации медийни участия тя е активистка от сдружение "Човек-природа-живот", което се бори против разполагането на ветрогенератори за производство на енергия.

Етиен Херцел Леви

Виктория Димитрова Василева

Георги Панчев Куков

Росен Кирилов Димов

Дияна Божилова Тодорова

Владимир Иванов Величков

Росен Божанов Сиромахов - бащиното и фамилното име съвпадат с това на сценариста от "Шоуто на Слави" и писател Иво Сиромахов, но няма независимо потвърждение за връзка между двамата. От обявление на община Камено преди Росен Сиромахов и Иво Сиромахов се споменават като наследници на Божан Сиромахов. Според медийни публикации бащата на сценариста е родом оттам.

Радостин Колев Колев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024
Кино и сериали

Селена Гомес се разплака, след като филмът "Емилия Перес" получи най-дългите овации в Кан досега

Испаноезичният мюзикъл "Емилия Перес" получи близо 11-минутни овации в Кан

11:50 - 20.05.2024