Въпреки оттеглянето на Борис Бонев третият опит за избор на председател на СОС се провали (Обновена)

И третият опит за избор на председател на Столичния общински съвет се провали, въпреки че ПП-ДБ и "Спаси София" оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев за поста.

Кандидатите за председател на общинския съвет в София бяха трима:

  • Диана Тонова - БСП;
  • Красимир Гълъбов - "Възраждане";
  • Пламен Данаилов - ИТН.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ не участваха в гласуването. Така общият брой пуснати бюлетини беше 45. От тях 27 се оказаха недействителни.

В резултат - с по 7 гласа, на балотаж отидоха Диана Тонова от БСП и Красимир Гълъбов от "Възраждане". Очаквано - и повторното тайно гласуване не доведе до избор на председател.

В началото на заседанието Борис Бонев от групата на ПП-ДБ и "Спаси София" обяви, че този път обединението няма да издигне кандидат за поста.

Бонев беше претендентът за председател на СОС на ПП-ДБ, "Спаси София", които получиха най-много гласове на местните избори. Той обаче не събра достатъчно подкрепа от останалите политически групи по време на предните две заседания, за да оглави съвета. Предишния път той стигна до балотаж срещу Диана Тонова от БСП. Нито един от двамата обаче не получи необходимите 31 гласа, за да бъде избран.

"Нашата група няма да позволи София да бъде заложник на тактиката от миналото," заяви Борис Бонев.

Ситуацията, в която се намираме, противоречи на заявките преди изборите, а София остава блокирана заради тънки политически сметки.

"Защо тънките политически сметки станаха водещи? Защо вътрешнопартийните битки станаха по-важни от строителството на детски градини? Мнозина от вас не обясниха защо не ни подкрепиха," каза още общинският съветник, докато мотивираше решението на групата да не издига кандидат за председател на СОС третия път.

"Така даваме възможност на всички вас, 38 общински съветници, да изберете председтел", каза Бонев и допълни, че разчита останалите групи да са обсъдили приоритетите си и да са уверени, че кандидатите им ще получат необходимата подкрепа, за да заработи СОС.

"Нашият призив е всеки да гласува по съвест, както ще направим от ПП-ДБ и Спаси София," заяви още Бонев.

Веднага след него Антон Хекимян от ГЕРБ, който загуби изборите за кмет като дори не стигна до балотаж срещу избрания вече Васил Терзиев, но стана общински съветник, попита дали отказа да излъчат кандидат "означава бягство от оговорност"

Според Хекимян "ние не сме били на тези срещи (които се проведоха с част от останалите партии), не знаем дали сте разпределяли постове. Аз като зрител чух, че властта трябва да бъде разделена, означава ли това, че вече сте направили своите договорки?", попита Хекимян.

Преди ден кандидатката за кмет, която загуби балогажа - Ваня Григорова от БСП, даде да се разбере, че групата на левицата няма да подкрепи кандидатурата на Бонев, защото трбява да има "разделяне на властта" - тоест кметът и председателят на СОС да не са от една и съща политическа сила.

Следващото заседание, на което общинските съветници ще направят четвърти опит да изберат председател на СОС, е насрочено за 7 декември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024