Джевдет Чакъров отказа да отговаря за Делян Пеевски, с когото дели лидерството в ДПС Снимка: © ScreenShot

Единият председател на ДПС - Джевдет Чакъров, щял да отстранява "гнили ябълки" в партията, но заедно с тази заявка отказа да отговаря на въпроси за другия председател - Делян Пеевски, с когото си поделят отговорността за лидерството. Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ по закона "Магнитски", и от Великобритания.

Ако има индикации за корупция в ДПС, ние с господин Пеевски ще работим за остраняването на подобни проблеми“, декларира Чакъров в интервю за бТВ. Малко след това изпадна в неловко положение, когато му се наложи да отговори на въпроса за колегата си, който е санкциониран именно за корупция от двете съюзнически на България държави.

През 2021 година, когато бяха обявени американските санкции срещу Пеевкки, от ДПС коментираха, че той "никога не бил член на ДПС“. Две години и половина по-късно Пеевски вече е съпредседател на партията.

Чакъров отказа да отговори на въпроса какво се е променило и препрати въпросите към колегата си.

Той отказа да отговаря и на въпроси кой сега „разпределя порциите“ и „кой контролира обръчите от фирми“, за които почетният председател на ДПС Ахмед Доган е говорил публично преди.

Според Чакъров няма смисъл да се връщат теми „отпреди 15 години“, а където има корупция, трябва да се „вземат мерки“.

"Аз и г-н Пеевски ще бъдем равноправни лидери на ДПС. С Ахмед Доган се виждаме толкова пъти, колкото е необходимо. Разбира се, когато има нещо, се допитвам до него по политически и организационни въпроси". каза Чакъров.

На въпрос дали Ахмед Доган продължава „да разпределя порциите във властта“, новият съпредседател не пожела да отговори и вместо това заговори за нивото на "политическия диалог" в момента и необходимостта от нормализирането му, за да има стабилност.

Чакъров отказа и да каже и какво е мнението му за начина, по който Пеевски се включва в диалога с определяния от него като "момченце" 61-годишен министър-председател Николай Денков.

Чакъров отново повтори, че ДПС не иска да участва в управлението с министерски постове, но не вижда нищо лошо в това представители на партията да участват в регулаторите с експертиза.

По думите му преди ротацията в правителството "трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1“ може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици".

Чакъров също призова ГЕРБ и ПП-ДБ за разум, за "да не хвърлят държавата в криза".

Подобна е и тезата на Доган, споделена в слово пред конференцията на ДПС, която единодушно избра Чакъров и Пеевски за съвместни лидери на движението. Форумът се проведе миналата събота.

Снимка от партийния конгрес на ДПС Без изненада и в отсъствието на Доган ДПС избра Пеевски и Чакъров за свои лидери (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024