Без изненада и в отсъствието на Доган ДПС избра Пеевски и Чакъров за свои лидери (Обновена) Снимка: © ДПС Пресцентър

Новината е обновена последно в 17:59 на 24 февруари 2024 г.


Санкционираният от две страни за корупция депутат Делян Пеевски и бившият министър на околната среда в Тройната коалиция Джевдет Чакъров са новите съпредседатели на ДПС. Решението беше взето единодушно на 11-тата си национална конференция на партията

За първи път в 34-годишната си история движението избира двама съпредседатели вместо един ръководител. Формулата беше предложена от почетния председател Ахмед Доган още през януари. Самият той обаче отсъстваше от партийното събитие.

Вместо това Искра Михайлова изчете негово обръщение, в което той размишлява върху това "много динамично и непредвидимо геополитическо време" и засяга редица геополитически теми като бъдещето на НАТО и предстоящите европейски избори

В словото си Доган отново настоя да се въведе съпредседателство в партията и ако това не стане има риск тя да се превърне в "бутикова платена" формация. Почетният председател не е привърженик и на идеята за предсрочни избори.

"Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1“ може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици", допълва той.

Форумът се провежда за първи път от 2016 г. насам, като на него присъстваха близо 1000 делегати. Пеевски и Чакъров бяха посрещани с бурни аплодисменти от своите съпартийци. Двамата заеха предните места в залата, като Пеевски застана до рамо до рамо с предшественика си Мустафа Карадайъ.

Именно неговата оставка наложи свикването на този конгрес. Карадайъ се оттегли от поста след местните избори през есента. Впоследствие беше отстранен от състава на парламентарната комисия по вътрешна сигурност, в която членуваше. След неговото напускане парламентарната група на ДПС се оглавява от Делян Пеевски, а "почетният" лидер Ахмед Доган пое временно прякото управление на партията.

През ноември местните структури на ДПС започнаха да излъчват кандидати за ръководния пост - като Делян Пеевски се оказа "фаворит". Всичко сочеше, че именно санкционираният по закона "Магнитски" депутат ще поеме едноличното ръководство на партията.

През януари обаче Доган изглежда размисли и се обърна към съпартийците си с предложение за двамата съпредседатели - Чакъров и Пеевски. По думите му, първият ще носи "отговорност предимно за традиционните райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция", докато Пеевски ще е "представител на новото поколение технократи в политиката".

Още по темата:

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган Доган размисли и вече иска ДПС да има 2 съпредседатели: Пеевски и Джевдет Чакъров

ДПС посреща Пеевски на крака. Доган го нарече "феномен". Карадайъ наруши мълчанието


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024