Доган размисли и вече иска ДПС да има 2 съпредседатели: Пеевски и Джевдет Чакъров Снимка: © ДПС Пресцентър

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган смята, че управлението на политическата сила вече трябва да се извършва не от един председател - а от двама.

В обръщение към членовете и симпатизантите на Движението той препоръчва това да бъдат санкционираният по закона "Магнитски" депутат Делян Пеевски и бившият министър на околната среда в Тройната коалиция Джевдет Чакъров.

В съобщението си Доган пише, че е разтревожен от "това, което става в структурите на ДПС" с ясен намек за вътрешно недоволство от профила на лансирания досега фаворит на почетния председател.

По думите му партията е на път да се превърне в "корпоративна, платена, партийна организация". Той говори още за "динамиката на геополитическия контекст" и за състоянието на гражданското общество.

  • "На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще "приключи" едва с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между "старите" и "новите" велики сили. Травмиращо е, че невинаги си даваме сметка за това", пише Доган в типичния си стил.
  • Този негов коментар идва на фона на засилената кампания на Делян Пеевски за публично противопоставяне срещу руския посланик Елеонора Митрофанова - както заради Руската църква и Паметника на съветската армия, така и заради скандала с интервюто ѝ пред Петър Волгин в БНР.

Затова според Доган ключът към намирането на "изход" от ситуацията бил в съпредседателството на Пеевски и Чакъров.

Според него това е "формулата за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС". Доган мотивира номинациите си за двамата политици така:

  • "д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал.
  • "г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС"

Джевдет Чакъров е един от най-старите депутати на ДПС, като има 10 последователни мандата в парламента.

Само веднъж се налага да прекъсне, за да стане министър на околната среда и водите при Тройната коалиция между 2005 и 2009 от квотата на ДПС.

И в момента той е депутат, избран от МИР Силистра. Зам.-председател е на Комисията по здравеопазване, по професия е лекар - хирург.

Позицията на Доган е в противовес на това, което досега се очакваше - че ДПС ще избере един председател. Поне такава заявка даде самият Пеевски през ноември, когато обяви, че ще се кандидатира за лидер на политическата сила.

Смяната в ръководството на ДПС идва, след като досегашният ѝ председател Мустафа Карадайъ подаде оставка след местните избори. Впоследствие беше отстранен и от състава на парламентарната комисия по вътрешна сигурност, в която членуваше. Сега парламентарната група се оглавява от Делян Пеевски, а "почетният" лидер Ахмед Доган пое прякото управление на партията до избора на нов председател.

През ноември местните структури на ДПС започнаха да излъчват кандидати за ръководния пост - като Делян Пеевски се оказа "фаворит".

Изследване на "Алфа Рисърч" обаче показа, че той има много ниско доверие както на национално ниво, така и сред избирателите на ДПС.

Решението за това кой ще бъде следващият председател на движението ще бъде взето на конференция, която ще се проведе на 24 февруари.

Снимка на Делян Пеевски в парламента 11 местни структури на ДПС вече издигнаха номинации за нов лидер. Всички са за Делян Пеевски

ДПС посреща Пеевски на крака. Доган го нарече "феномен". Карадайъ наруши мълчанието


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024