15 програмни директори в БНР гласуваха да свалят интервюто с Митрофанова. Волгин се обяви за жертва на цензура Снимка: © Getty Images

Интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова пред БНР няма да бъде излъчено. Такова решение е взел програмният съвет на общественото радио.

Участието на Митрофанова трябваше да бъде пуснато в ефир като част от съботното издание на предаването "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин. В началото на предаването обаче Волгин обяви, че това няма да се случи.

"Програмният съвет на БНР реши, че не трябва да се излъчва интервюто и понеже ние сме законопослушни граждани няма да го излъчим", обяви той.

Водещият направи връзка между решението на Съвета и позицията на депутата от ДПС Делян Пеевски, който ден по-рано разкритикува националното радио заради предстоящото интервю с Митрофанова. Според Волгин позицията на програмното ръководство в БНР е явна цензура, а случаят бил "остатък от комунистическите времена" и дори го сравни с горенето на книги по време на нацизма.

По думите на Волгин, разговорът с руския посланик е бил записан предварително в петък, но програмният съвет на БНР е забранил той да бъде разпространяван, включително и в други платформи.

Вместо Митрофанова гости в предаването бяха председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова и генералният директор на обществената медия Милен Митев. Последният обясни, че решението на Съвета е взето заради несъответствие с редакционните стандарти в конкретното интервю. От общо 16 членове на консултативния орган 15 са гласували "за", а един се е въздържал.

Програмният съвет на БНР е под прякото подчинение на генералния директор. В него участват всички ръководители на програми ("Хоризонт", "Христо Ботев", "Радио София", "Мултимедийни програми" и "Международно сътрудничество"). Той се събира поне веднъж седмично, за да обсъжда промени в програмната схема и осигурява координация и контрол на дейностите по планиране и производство на текущи програми на БНР.

Волгин разговаря и с председателката на СЕМ, която каза, че не знае какво се иска от регулаторния орган в случая и се въздържа да изрази категорична позиция, тъй като не познавала в конкретика решението на Програмния съвет.

Водещият на съботното издание на "Политически НЕкоректно" все пак отказа да признае, че е имало каквито и да било нарушения на редакционната политика при интервюто с Митрофанова.

"Няма демокрация там, където се рушат паметници", каза Волгин във встъпителното си слово в началото на предаването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024