Да загубиш ръцете и краката си от сепсис: Британски депутат разказа за битката си с болестта Снимка: © Getty Images

Да се завърнеш на работа след толкова тежко заболяване, което е причинило ампутация на ръцете и краката ти, е нещо почти немислимо - но точно това се случва с британския депутат от Консервативната партия Крейг Маккинли.

57-годишният политик беше посрещнат в Камарата на общините с аплодисменти от своите колеги в последното пленарно заседание преди изборите в Англия.

Маккинли разказа за трагичното преживяване в няколко интервюта, като иска да бъде запомнен като "първия бионичен депутат".

Той слага край на политическата си кариера след приключването на мандата си, но започва съвсем нова кампания - да повиши информираността на хората за опасността от сепсисa.

  • Това е животозастрашаващо състояние, при което човешкият организъм прави свръхреакция при инфекция и започва да атакува собствените си тъкани и органи.
  • Бързото диагностициране може да спаси човешкия живот, но симптомите му често са подценявани, защото напомнят на други стомашни или белодробни възпаления - чувство на замаяност или прималяване, гадене и повръщане, объркване или дезориентация, диария и студена, лепкава, пребледняла кожа или образуване на петна.

Когато болестта връхлита Крейг Маккинли през септември 2023 г., нито той, нито семейството му предполагат как ще се промени животът им.

Всичко започва с леко неразположение точно в деня преди планирано пътуване на екскурзия в Турция. Маккинли решава да си легне по-рано, защото се чувства отпаднал.

В нощта преди полета обаче състоянието му се влошава драстично. До сутринта жена му вече е толкова притеснена, че се обажда на Спешна помощ.

Парамедиците, които пристигат на място, първоначално се колебаят дали да отведат Маккинли в болница - според тях единствената причина за безпокойство е нисък показател за кръвна захар, т.е. евентуален недиагностициран диабет.

Съпругата, която е фармацевт по образование, обаче настоява за бърза медицинска намеса, защото вижда симптоми на много по-опасно състояние.

Докато Маккинли все още е в съзнание и чака реда си в Спешното отделение, изпада в септичен шок, а тялото му придобива син цвят. Едва тогава в болницата разбират колко сериозно е положението.

Крейг Маккинли е поставен в кома за 16 дни, докато органите му спират да работят. Лекарите казват на жена му, че това е един от най-тежките случаи, които са виждали в болинцата.

Сепсисът предизвиква т.нар. ДИК синдром, или патологично активиране на системата на кръвосъсирването, което води до блокиране на кръвоснабдяването до крайниците, както и до критичноважни органи.

Ръцете и краката на Крейг Маккинли започват да почерняват заради гангрена, а лекарите настояват да се направи радикална ампутация, за да се спаси животът на пациента.

Семейството настоява за второ мнение, преместват Маккинли в лондонската болница "Сейнт Томас", а хирургът му го поставя под наблюдение за няколко седмици, за да види колко от тъканите все пак могат да се запазят. През това време депутатът е на "коктейл от антибиотици" заради инфекцията.

Крейг Маккинли сравнява ръцете и краката си по време на некрозата с "пластмаса, твърда като телефона ви".

Отделно от това е направена пластична операция и на лицето му, за да се отстрани мъртва кожа от зоната около устата и носа му, както и от дясното му ухо.

На 1 декември е извършена четворна ампутация, която отнема над пет часа.

Малко преди да загуби крайниците си, Маккинли записва видеоклип от болничното си легло:

"Истината е, че вероятно сега не трябваше да съм жив, защото щетите от сепсиса бяха много тежки. Рядко виждате човек в моето състояние, който е оцелял. Затова искам да изкажа големите си благодарности за усилията, които полагат да ме запазят жив. Смъртта ме остави да живея, но за отплата взе ръцете и краката ми", казва той пред камерата.

Ампутацията е пазена в тайна от медиите, но премиерът Риши Сунак и председателят на парламента Линдзи Хойл го посещават в болницата по време на лечението, както и други негови колеги.

През това време Крейг Маккинли започва да се учи да ходи с протезите си. В продължение на 3 месеца живее в специализирано звено на "Сейнт Томас" за рехабилитация, докато медиците се справят и с остатъчните усложнения от болестта.

Най-трудното за него е да свикне със загубата на ръцете.

"Човек не осъзнава колко много неща върши с ръцете си. Да използваш телефона, да държиш ръката на детето си, да докоснеш жена си, да свършиш нещо в градината", казва той.

Първоначално здравноосигурителната система му осигурява базови протези, които обаче той сравнява с "нещо от Средновековието".

"Погледнах ги и си казах - не знам каква полза имат тези неща, освен за чупене на прозорци и сбивания в кръчмата", казва Маккинли, който вече има нови по-практични устройства.

Въпреки че опитва да поддържа оптимизма си, той признава, че всяка сутрин наново преживява шока от случилото се - "когато се събудиш от някой приятен сън и осъзнаеш, че нямаш ръце".

Маккинли е благодарен за това, че хирурзите са помогнали за запазването на коленете и лактите му, което помага значително за движенията с изкуствените крайници.

Преди всичко е благодарен на бързата и адекватна реакция на съпругата си, защото всяко забавяне на медицинската помощ щеше да е фатално.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пренареждането в ДПС продължава - третият, а не вторият от листата във Варна влиза в НС

Бивш кандидат за кмет и зам.-областен председател на ДПС влиза в парламента

20:22 - 27.06.2024
Важно днес

МВР даде брифинг, но без отговори как издирваният Брендо е влязъл в България

МВР само знае, че Брендо е преминал официално границата за последен път през 2013 г.

18:06 - 27.06.2024
Европейски дневници

Зеленски подписа споразумения за сигурност с ЕС на срещата на върха в Брюксел

Част от споразуменията е кризисен механизъм в случай на руска ядрена атака.

17:38 - 27.06.2024
Кино и сериали

Създателите на "Наследници" ще правят сериала за "Хари Потър"

Авторката на бестселър романите сподели, че има големи очаквания за сериала

16:38 - 27.06.2024
Важно днес

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Кирил Петков видя "отстрелване" на потенциални служебни премиери

15:14 - 27.06.2024
Важно днес

Радев отказа да представи страната в НАТО - не хареса позиции за Украйна (обновена)

Вместо това ще представлява България на срещата на НАТО

14:47 - 27.06.2024
Важно днес

Главчев: Има сигнал за заплаха срещу няколко фигури. Сред тях може да има и партийни лидери

Главчев иска редовен кабинет, съставен с първия проучвателен мандат на ГЕРБ

14:18 - 27.06.2024