Денков: МВР няма да бъде на ГЕРБ. Борисов: ПП искат сами да носят отговорност Снимка: © Screenshot

"Информацията, че МВР ще е на ГЕРБ, не е вярна. Търсим човек, който да е експерт, специалист, неполитическо лице, доказало се в работата си".

Това каза акад. Николай Денков пред журналисти в четвъртък сутрин, след като "24 часа" разпространи неофициална информация за това, че ГЕРБ ще предложат следващия вътрешен министър.

Денков потвърди, че "има напредък" в преговорите му с Мария Габриел, но "докато всичко не е договорено, няма да обсъждам състава на кабинета"

Асен Василев все пак ще остане кандидат за финансов министър, защото "от гледна точка на бюджета по-добър от него като специалист и експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца", каза още той.

"Спорното (около Василев, б.р.) е това, което каза за администрацията. Аз лично и Мария Габриел ще бъдем гаранти, че няма да има нарушаване на законите и отношението към администрацията ще е такова, каквото се изисква по закона", каза още Николай Денков.

Кандидатът за премиер изрично подчерта, че няма да се правят уволнения на директори на училища, каквато информация се разпространяваше от ГЕРБ в първите дни след изтичането на записа на Радостин Василев.

Той потвърди и че Мария Габриел "представя кандидатури за министри", но не е вярно, че министерствата ще бъдат поделени между двете партии.

На въпроса дали ГЕРБ предлага експерти в новия кабинет, Бойко Борисов първоначално отговори с "Не", а след като му беше посочено, че думите му противоречат на казаното от Денков, се самоопроверга.

"Партиите на промяната искат сами да си носят отговорност, вкл. с политически лица. Ние с Да България отговаряме на тях. Ако има одобрени експерти от по-широк спектър и те ги приемат, това е тяхно право", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И България се сети да заведе иск срещу "Газпром" за спрения газ

"Булгаргаз" иска 400 млн. евро от руската компания за претърпени вреди

12:10 - 16.05.2024
Технологии

Google дарява 1 млн. долара на INSAIT за развитието на АI

Средствата ще отидат за стипендии на млади учени

11:18 - 16.05.2024
Важно днес

В Сърбия задържаха мъж за заплахи срещу президента Вучич

Заплахите се отправени под пост на Вучич, осъждащ покушението срещу Роберт Фицо

10:28 - 16.05.2024
Живот

Повече часове на работа - по-нисък данък. Как Германия ще стимулира икономиката си

Страната обмисля мерки, за да накара хората да работят повече от 41 часа седмично

10:20 - 16.05.2024
Кино и сериали

HBO MAX пусна първи тийзър на сериала "Дюн: Пророчеството"

Действието се развива 10 000 години преди събитията в едноименните популярни филми, базирани на фантастиката на Франк Хърбърт.

10:03 - 16.05.2024
Важно днес

Експерт по сигурността: Има сили извън Словакия, които биха имали полза от покушението срещу Фицо

Според Иван Анчев грешките в охраната на премиера показват непрофесионализъм

09:10 - 16.05.2024