FT: ЕС е готов да даде на страните членки да прекратяват вноса на руски газ едностранно Снимка: © Getty Images

Две години след началото на войната на Русия в Украйна, Европейският съюз е готов да даде право на държавите членки едностранно да прекратяват вноса на руски газ, съобщава "Файненшъл Таймс".

В проект, до който финансовото издание е получило достъп, се предвижда всяка държава членка да може да забрани на компании от Русия и Беларус да резервират капацитет в нейните газопроводи и терминали за втечнен природен газ.

Предложението дава възможност на европейските енергийни компании да се оттеглят от договорите с руски доставчици, без да се налага да плащат обезщетения, са заявили анонимни източници от Брюксел, цитирани от изданието.

Въпреки че 27-те държави от ЕС постепенно намаляват зависимостта си от руската енергия след инвазията в Украйна, около 10% от доставките нa синьо гориво, включително втечнен природен газ, все още идват от Русия.

Австрия и Унгария са сред страните, които все още разчитат в голяма степен на руски доставки. За разлика от руски петрол, вносът на природен газ не е обект на санкции от ЕС.

Вместо да налага категорична забрана върху вноса на горивото от Русия, което може да дестабилизира пазарите и на което се противопоставиха държавите, чиито алтернативи за ограничени, Еврокомисията се опитва да убеди европейските правителства да диверсифицират източниците си на гориво.

Новите текстове предвиждат държавите членки да могат "частично или, когато е оправдано, напълно да ограничат достъпа" до тяхната инфраструктура на газови оператори от Русия и Беларус.

В проекта е записано,че това ще бъде възможно за държавите, "когато е необходимо, за да защитят основните си интереси на сигурността“.

Европейската комисия цели ЕС да бъде свободен от руските изкопаеми горива до 2027 г. Според данните на Евростат през третото тримесечие на 2023 г. Русия е доставила около 12% от общото количество природен газ в ЕС.

"Файненшъл таймс" припомня, че от данните за август стана ясно, че ЕС внася рекордни обеми втечнено гориво от Русия, въпреки заложените цели за 2027 г.

Данните за ръст на вноса на руски втечнен природен газ през изминалата година будят особено безпокойство, защото това е важен източник на средства за Москва и за нейните военни усилия срещу Украйна.

Изданието отбелязва, че Белгия и Испания, които имат големи терминали за втечне газ, са се превърнали в най-големите вносители на руски LNG след Китай тази година.

Нидерландия вече забрани новите договори за прехвърляне на газ между руски ледоразбивачи, който пътуват до Арктика, и танкери, които транпсортират горивото до страни с по-умерен климат в Азия.

Според Белгия, Испания и Франция е трудно компаниите да се се измъкнат от вече съществуващите договори, и разрешиха вноса и реекспорта на руски втечнен газ да продължи, отбелязва финансовото издание.

Други страни, включително Германия, също използват втечнен природен газ, внесен през други държави от Западна Европа.

ЕС предложи общността да удължи мерките, предприети по време на газовата криза миналата година, за да стабилизира цените. Така търсенето на газ трябва да се намали с 15%, което ще продължи да ограничава цените за още една година.

Удължаването трябва да бъде договорено от министрите на енергетиката на ЕС на 19 декември, но може да бъде изпреварено от новото споразумение за вноса, ако страните членки приложат мерките за прекъсване на руските доставки.

Financial Times: Русия заобикаля тавана и продава петрол над $60 за барел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024
Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024
Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024