Иван Гешев реши да прави обръщение към нацията по БНТ

Главният прокурор Иван Гешев, срещу когото текат две процедури за отстраняване от служба, е решил да направи обръщение към нацията по БНТ в петък.

Право на обръщение по БНР и БНТ имат президентът на републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, главният прокурор и председателите на Конституционния съд, на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд - според чл. 52 на Закона за радиото и телевизията.

Ден по-рано - на 8 юни, четвъртък - Висшият съдебен съвет би трябвало да се събере, за да реши какви мерки да предприеме по двете обединени искания на Прокурорската колегия за прекратяване на мандата на Гешев.

Те бяха внесени заради две нарушения на служебните му задължения - устните разпореждания за допускане на израелския експерт по боеприпасите на местопрестъплението след взрива на 1 май край Ярема, както и за обидните му реплики за "политическия боклук", който трябва да бъде "изметен" от Народното събрание.

Не е ясно дали членовете на ВСС ще бързат с уволнението му, след като Гешев заплаши да атакува последните промени в НПК и Закона за съдебната власт пред Конституционния съд.

Междувременно - в сряда мнозинството от Прокурорската колегия отказа да се занимава и с искането на Иван Гешев за образуване на дисциплинарно производство срещу заместника му (и негов актуален противник) Борислав Сарафов.

Със 7 на 2 гласа членовете на колегията са решили, че предложението му е "недопустимо". Единствените гласове в подкрепа на искането на Гешев са били на Пламен Найденов и Евгени Иванов, а останалите са се обявили срещу него.

Мотивите на Иван Гешев срещу Сарафов така и не бяха съобщени публично. Това, което главният прокурор обяви на 16 май, е, че ако шефът на НСлС имал морал, трябвало сам да подаде оставка "за предателството към прокуратурата и гражданите".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024