Какво събра първите дами на Украйна и Сърбия в Белград? Снимка: © https://twitter.com/ZelenskaUA

Олена Зеленска е не просто първата дама на Украйна - тя е тихият дипломат, който използва всяка възможност, за да убеди света, че страната ѝ има нужда от помощ, за да победи във войната, която Русия започна срещу нея.

Тамара Вучич също е първа дама, но на Сърбия - тя е втората съпруга на президента Александър Вучич и рядко е в светлината на прожекторите.

Сега и двете попаднаха в кадър заради посещението на Олена Зеленска и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в Белград. Визитата на Зеленска идва, след като Тамара Вучич беше на посещение в Киев през септември миналата година по покана на украинската първа дама.

Но докато местните медии описваха неделната разходка на двете първи дама из средновековната крепост в сръбската столица, в коментари под новината в руски медии посещението е определяно като предателство - от страна на Сърбия към Кремъл.

Причината е, че макар според заявките да подкрепя териториалната цялост на Украйна заедно с незаконно анексирания от Русия Крим и да e кандидат за член на ЕС, Сърбия не подкрепя външната политика на общността и е против санкциите срещу Москва и като цяло продължава да поддържа близки връзки с Кремъл.

Това се случва докато Белград приема украински бежанци, изпраща хумантирана помощ в Украйна и дори според изтекли миналата година документи на Пентагона сръбските власти "са се съгласили да изпратят оръжие и муниции на Киев или дори вече са ги и изпратили".

Сръбският президент Вучич нарича това "баланс между Русия и Запада", като в същото време страната остава верен съюзник и на Китай. Заедно с Франция и Унгария, Сърбия беше сред държавите, които китайският президент Си Дзинпин посети миналата седмица в първата си от години обиколка в Европа.

В новоизбраното сръбско правителство лично по предложение на Вучич за вицепремиер е назначен санкционираният от САЩ Александър Вулин, който има две отличия за заслуги от Русия, а няколко седмици преди да поеме поста беше гост на форум по сигурността в Санкт Петербург по покана лично от секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

В същото време сръбския президент вече се е срещал три пъти с президента на Украйна Володимир Зеленски от началото на войната на различни международни форуми. Последната им среща беше през февруари тази година на регионална сбирка на лидерите от Западните Балкани в Тирана, Албания.

Не е ясно дали сега поканата към съпругата на Зеленски идва от външното министерство на Сърбия, където Тамара Вучич работи като съветник от няколко години насам.

В тази си роля през 2021 г. тя занесе на съпруга си специален подарък от тогавашния български премиер Бойко Борисов. Става въпрос за картина от изложба, посветена на газопровода "Бакански поток".

Първата дама на Сърбия беше на посещение в София в качеството си на съветник в кабинета на тогавашния министър на външните работи Никола Селакович.

В официалните съобщения на Министерски съвет тогава обаче не се споменаваше за необичайния подарък, който Борисов е изпратил на Вучич по делегацията на външния министър. В LinkedIn обаче Тамара Вучич беше споделила свои снимки от срещата си с Румен Радев и Десислава Радева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ЕК обвинява Apple в нарушаване на европейски закони и го заплаши с глоба за милиарди евро

Това е първият случай, в който Комисията отправя официално обвинение срещу технологична фирма

14:05 - 24.06.2024
Важно днес

Атанас Атанасов: Снайперисти пазят двора на Борисов

Румен Радев ще изиска информация от службите

14:01 - 24.06.2024
Важно днес

Звезда от "Карибски пирати" загина при нападение от акула

49-годишният мъж е карал сърф на Хаваите, когато е бил нападнат от акула

12:35 - 24.06.2024
Важно днес

ДПС поиска Радев да е медиатор и да убеди партиите за съставянето на кабинет с първия мандат

За ДПС най-логичният вариант е съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ

11:04 - 24.06.2024
Важно днес

Хиляди посрещнаха Далай Лама в Ню Йорк въпреки канските жеги

Духовният водач пристигна в САЩ за операция на коляното

10:20 - 24.06.2024