Kое такси ще полети първо - германска компания получи лиценз за летящи таксита в Европа Снимка: © Lillium

Светът е все по-близо до реализирането на футуристичната представа за летящи таксита, които излитат и кацат вертикално, не вдигат шум, захранват се с електричество и дават възможност за пет пъти по-бързо пътуване.

В надпреварата за първото летящо електрическо такси са големи играчи в авиационната индустрия като Boeing и Airbus, както и редица стартъпи, като германската Volocopter и американската Archer Aviation, която обяви, че до 2026 година ще пусне летящи таксита в най-гъсто населената държава Индия.

Германската компания компания Lilium също обяви, че е получила одобрение от регулаторите в ЕС за проектирането и експлоатацията в Европа на летящи електрически апарати с вертикално излитане и кацане.

Превозните средства на германския производител са насочени в по-голяма степен към вътрешните междуградски пътувания, отколкото към полетите между различни и държави.

Летящото електрическо такси на Lilium ще може да транспортира до петима души на борда. A с едно зареждане да изминава 300 км. колкото приблизително е разстоянието от София до Солун. Таксито позволява пътувания с максимална скорост до 300 км/ч според информацията от компанията-произоводител.

За да може да каца и излита вертикално, Lilium Jet използва множество малки витла, задвижвани от електромотори, за да осигуряват подемна сила при излитания и кацания, както и тяга по време на полет. Компанията обещава транспорт без вредни емисии и с ниски нива на шум.

В края на септември Lilium демонстрира маневреността на летателния апарат, като направи полет над слабо населена територия при ограничение на скоростта на полета.


Сега германската компания e получила лиценз със специални условия от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Така Lilium може да проектира и произвежда своите летатeлни апарати, преди да са създадени официални правила за този тип индустрия.

Главният технологичен директор на Lilium Алистър Макинтош обяснява, че одобрението на практика представлява “лиценз за работа” на компанията.

Люк Титгат, който изпълнява функцията на изпълнителен директор в EASA казва, че регулаторът се стреми към задаването на правила за индустрията, но внимава да не създава пречки пред навлизането на този нов пазар.

Lilium e основана през 2015 г. от четирима приятели от Техническия университет в Мюнхен. Компанията си е поставила за цел да започне да предлага търговски полети до 2025 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Защо малко самоограничаване може да направи всички по-щастливи

Как краткотрайното подобряване на настроението ни прави по-нещастни в дългосрочен план

09:27 - 11.05.2024
Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024