ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки Снимка: © Getty Images

Задочен спор се заформи в първите дни след предсрочните парламентарни избори в Северна Македония и месец преди предсрочния вот в България.

Размяната на реплики тръгна от българския служебен премиер Димитър Главчев. В четвъртък той каза, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония по нейния път за присъединяване към Европейския съюз.

В петък спряганият за нов премиер на Северна Македония Християн Мицкоски (лидер на националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ) отговори, че aко София не е готова за отстъпки, правителството му ще чака формирането на редовен кабинет в България.

"Има си международни критерии какво означават добросъседски отношения. Готов съм да отида и да аргументирам нашите позиции, където и да е по света," казва Мицкоски в едночасово интервю, излъчено по местната телевизия Kanal 5.

На въпрос как ще коментира думите на Главчев Мицкоски отговори, че ако това е позицията на България, бъдещото правителство в Скопие ще се фокусира върху решаването на вътрешни проблеми и ще чака "да дойде някой по-разумен от българска страна, с когото ще може да се разговаря".

Изказването му предизвика критични реакции в България - коментари дойдоха както от страна на Делян Пеевски, така и на Корнелия Нинова.

"С колегата Мицкоски съм работил винаги добре", обяви Бойко Борисов в петък вечер. "Но бих призовал колегите - да си оберат реториката и да се придържат към Договора за добросъседство, който подписахме".

Коалицията около ВМРО-ДПМНЕ "Твоя Македония", която се противопоставя на условията на България за започване на преговори с ЕС, е победител и в парламентарните избори, които проведоха заедно с балотажа за президент.

Вторият тур на президентските избори беше спечелен също от техния кандидат - Гордана Силяновска-Давкова.

Според приетите през 2023 г. условия за продължаване на преговорите на Северна Македония за бъдещо присъединяване към ЕС, в преамбюла на конституцията на страната трябва да бъдат признати и вписани няколко малцинства, включително българското. Това е и изискването, което София постави, за да вдигне ветото си върху продължаването на европейския път на Скопие и което ВМРО-ДПМНЕ категорично отхвърля.

В интервюто Мицкоски заяви, че промяна в позицията на неговата партия по отношение на конституционните промени няма.

"Нашето мнение по този въпрос е ясно. Не виждам нищо страшно в това както имаме анекс на Договора за приятелство и добросъседство, да имаме още един. Сегашната концепция нямаме намерение да я подкрепим," каза той и повтори, че промените трябва да се случат след, а не преди Северна Македония да стане член на ЕС.

Санкционираният по "Магнитски" председател на ДПС Делян Пеевски реши да отговори вместо МВнР.

"Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония. Думите на лидер на партия с претенции от съседната ни държава, че ще чака "по-разумен премиер" са абсолютно недопустими и неприемливи. Няма оправдание Северна Македония да бъде отклонена от евроатлантическия си път," посочва Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на партията му.

Корнелия Нинова (БСП) също реагира, като призова Северна Македония да изпълнява ангажиментите си - независимо какво правителство е на власт.

"България проявяваше търпение и добра воля твърде дълго. Искането на нови отсъпки е недопустимо. Антибългарската риторика и езикът на омразата са абсолютно неприемливи", казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024