Коя е Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония Снимка: © Getty Images

"Съпруга, майка, професор, активист, експерт, вегетарианка, рокерка" - така описва сама себе си в платформата X проф. Гордана Силяновска-Давкова.

След броени дни тя ще може да добави, че е станала първата жена президент на Северна Македония.

Мандатът на сегашния държавен глава Стево Пендаровски и неин опонент на балотажа, който тя спечели в сряда - изтича на 12 май - ден, точно ден след 71-вият рожден ден на Силяновска-Давкова.

С двойно повече гласове от Пендаровски на втория тур, тя вече ще е част от политиката, а не само преподавател по политически науки, коментират медиите в Скопие.

Като президент Силяновска-Давкова няма да използва думата "Северна" пред името Македония, а промени в конституцията на страната за вписването на българско малцинство, ще приеме само, ако бъдат гласувани в новия парламент.

Силяновска-Давкова е експерт именно по конституционно право с над 200 научни публикации в областта.

Политиката обаче не ѝ е чужда - за първи път става министър без портфейл в правителството на Бранко Цървенковски през 1990 г.

Противниците я обвиняват, че докато е министър съпругът ѝ забогатява чрез търговия в безмитен магазин - бизнес, който е започнал благодарение на нея.

Днес обвиненията са други - основно в краен национализъм, изповядван и от партията, която я издигна - ВМРО-ДПМНЕ.

Силяновска-Давкова категорично ги отхвърля:

"Не съм съгласна, че съм спечелила гласове с призиви за национализъм. Сега не е време за разделение, хвалби и триумфализъм."

Факт е обаче, че сред първите поздравили и нея, и лидера на партията Християн Мицкоски бяха премиерът на Унгария Виктор Орбан и президентът на Сърбия Александър Вучич. Това са и двамата лидери на държави в Европа, които поддържат отношения с руския президент Владимир Путин - въпреки че Унгария е част от ЕС, а политиката на съюза спрямо Москва, след като тя започна пълномащабна война в Украйна, е различна.

Самата Силяновска-Давкова беше по-скоро обрана в първите си коментари, след като стана ясно, че повежда на балотажа пред Пендаровски.

"Честно казано вече няколко часа се питам с какво заслужих тази чест. Знам само, че се посветих на кампанията, казвах това, което мисля, а не това, което някой иска да чуе. Наградата за мен е безценна, но и огромна отговорност. В политиката трябва да си оставите пространство и за утрешния ден. Ако не си мерите думите, много трудно ще влезете в диалог," бяха първите ѝ коментари след като се разбра резултатът от вота

Пред медиите тя обяви, че Пендаровски лично ѝ се е обадил, за да ѝ честити победата, но тя е разбрала това от телевизията, защото била забравила телефона си вкъщи.

Победата ѝ ще се помни и с още нещо - докато привържениците ѝ празнуваха обявяването на първите резултати, в Скопие се разрази буря и част от града останаха без електричество.

Бури, но политически, се очаква да има още в първите дни на новата власт в страната. Причината е позицията на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на преговорната рамка за членство в ЕС. На партията, която спечели не само президентския, но и предсрочния парламентарен вот в страната, не ѝ достигат само няколко мандата за пълно мнозинство.

Според приетите през 2023 г. условия за продължаване на преговорите на Северна Македония за бъдещо присъединяване към ЕС, в преамбюла на конституцията на страната трябва да бъдат признати и вписани няколко малцинства, включително българското. Това е и изискването, което София постави, за да вдигне ветото си върху продължаването на европейския път на Скопие.

И Силяновска-Давкова, и партията, която я издигна, обаче са против тези конституционните промени.

Самата тя обяснява в скорошно интервю, че държавният глава не решава дали ще има такива поправки и че ако депутатите ги приемат, ще се съобрази с това решение.

Завръщането на ВМРО-ДПМНЕ на власт обаче може да попречи на това. Може да усложни отношенията на Северна Македония не само с България.

По време на кампанията си Силяновска-Давкова нито веднъж не употреби "Северна" пред името Македония, както е записано в Преспанския договор. Споразумението с Гърция беше подписано през 2018 г. от тогавашните външни министри на двете държави и сложи край на спора за името на държавата, продължил 27 години.

"Преспанският договор, заедно с конституционните промени, бяха приети в разрез с националното право, но и в спор с международното," е записано в предизборната програма на новия президент на Северна Македония.

През 2017 г., когато беше гласуван законът, с който албанският стана втори официален език в страната, тя определи и това за провиконституционно.

"Ако моите родители са били карани да пишат и да говорят на сръбски език, ако баба ми и дядо ми едно време е трябвало да говорят на български, тази асоциация е лоша," обяснява тя тогава.

Началото на мандата на Силяновска-Давкова се очаква да бъде даден на извънредно заседание на парламента на 12 май. Новият парламент трябва да заработи най-късно 20 дни след обявяването на официалните резултати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Селена Гомес се разплака, след като филмът "Емилия Перес" получи най-дългите овации в Кан досега

Испаноезичният мюзикъл "Емилия Перес" получи близо 11-минутни овации в Кан

11:50 - 20.05.2024