Кумът на Иво Андреев: След поредния сигнал, кварталният е казал на Иво да си вземе електрошок

"Вземете си електрошок" - това е бил съветът на кварталния полицай след поредното оплакване на Иво Андреев, застрелян преди дни от своя съсед Костадин Дамов, разказа пред Нова телевизия Росен Цанов, кум на семейството.

Дамов е създавал проблеми на семейството на Иво в продължение на близо десет години, като през лятото на 2021 година дори е ритнал бременната съпруга на Андреев.

"Също много грозна сцена. Тя е била много показателна какво може да се случи. Иво и Надя са подавали жалба след всеки един случай. Много често се е стигало до районното или кварталния отговорник," каза още Цанов. От думите му стана ясно и че Дамов е изстрелял повече от един куршум по Андреев, след което е излязъл от кооперацията и е изхвърлил пистолета в контейнер за боклук. Жена, кяото е минавала оттам, е заснела всичко с телефона си.

Младият мъж не пожела да влиза в детайли, но обясни, че в момента говори публично, защото в ситуацията на Иво - с конфликтни и агресивни съседи, е почти всеки в България.

Цанов добави, че макар никой да не е очаквал подобен фатален край, вероятността да се стигне до физическа саморазправа е била голяма: "Чупил е колата му, мебели, до които е имал достъп."

Въпреки провокациите, Иво е продължавал да пуска жалби до полицията, избягвайки директен сблъсък. Това обаче не е било достатъчно, за да предотврати трагичния инцидент. Ситуацията провокира Цанов да зададе следния въпрос към институциите:

"Какво би могъл да направи един гражданин, ако той бъде тероризиран от съсед и не иска да използва насилие?"

Кумът на семейството разясни и повече за основата на самия конфликт, като отбеляза, че начинът, по който информацията се представя по медиите, е прекалено тривиален.

"Става въпрос за задната врата на гърба на входа. Тя е от дълги години в окаяно състояние. Оттам влиза въздух и става течение. Трите семейства във входа са били съгласни да бъде сменена - всички, с изключение на въпросния извършител, който е избягвал заседанията. Решението е било взето, вратата е подменена с нова, съвременна, изолираща. Включително не съм наясно извършителят да е имал несъгласия.

Данните, че убийството е станало пред лицето на жертвата, не са верни, обясни Цанов:

"Жена му не е била пряк свидетел, слава Богу. Има преки свидетели, хората, които са монтирали вратата. Което говори пряко за жестокостта на извършеното. Не мога да говоря в момента по темата заради делото, което предстои. Имало е натрупване на тази съседска вражда. В деня на случая не е имало пререкание. Иво е седял с майсторите и работата е била в процес. Не е имало размяна на думи, не е имало скандал или провокации на деня."

"Иво беше съпруг, баща и предприемач, с всичките усилия, които това отнема," описа Росен Цанов убития си приятел и роднина. "Беше голям идеалист, не допускаше нещо да се става с подкупи, дори този подход често да водеше до задънени улици. Обичаше да помага - замесен е със сноуборд културата в България, създател е на първия български сноуборд филм."

Кумът на Иво посочи още, че въпреки че Андреев е живял в Чикаго преди и е имал възможностите да замине в чужбина със семейството си многократно, той е искал да остане в България и да развива малък бизнес - нещо, което не е никак лесно тук. Едва напоследък започва да променя мнението си:

"Със засилването на този конфликт и порастването на децата, той се замисляше да предприеме такава стъпка заради тях. През последните шест месеца чувах за пръв път някаква конкретика по темата."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024