КЗК се готви да одобри поглъщането на "Булсатком" от "Виваком" Снимка: © Виваком

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се готви да разреши на собственика на "Виваком" - United Group, да придобие еднолично дружеството на бизнесмена Спас Русев "Вива Корпорейт България" и чрез него - най-големия сателитен оператор у нас "Булсатком".

Това съобщава Mediapool, като сe позовава на документ, който ще бъде разгледан на заседанието на антимонополната комисия в четвъртък.

Документът, с който медията разполага, сочи, че КЗК ще разреши безусловно придобиването. Това се базира на изчисленията на антимонополния орган, че пазарният дял, който ще формира United Group, ще е 41 на сто и няма да има господстващо положение.

Aнализът на българския пазар на телекомуникационни телевизионни услуги, който обикновено отнема няколко месеца, този път е приключил за около месец.

От него става ясно,че според КЗК сделката няма да повлияе и разпространението на тв канали до малки оператори, които на свой ред ги продават на своите клиенти.

Комисията приема още, че няма да има проблем и на пазара на фиксиран интернет, тъй като за периода 2020-2022 г. "Виваком" е намалила абонатите си с над 10 процента, а "Булсатком" – с 13 на сто, докато "Yettel” ги е увеличил два пъти, а А1 оставал основният конкурент в този сегмент.

United Group вече е собственик на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп, а "Булсатком" е доставчик на услуги за сателитна телевизия, IPTV и интернет.

Срещу сделката възразяват основните конкуренти на "Виваком" у нас – А1 и Yettel, според които, ако придобие “Булсатком”, United Group ще държи 60 на сто от пазара на телекомуникационните и телевизионни услуги у нас.

Според Mediapool обаче "чрез странна врътка" комисията е стигнала до извода, че този дял ще е 41%.

Към абонатите на "Виваком" от официалните доклади са добавени и тези на стрийминг видео услуги и така техният брой достига 3 млн. - с 500 хиляди повече от броя им в данните на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

По този начин се сваля и делът на обхванатите от бъдещата сделка, което би дала основания на КЗК да обори твърденията на конкурентите за зараждащ се монопол, ако придобиването се осъществи.

Така антимонополният орган се готви да не признае опасенията на останалите телекоми и да обяви, че в конкретния случай сделката не би могла да доведе до значително засягане на ефективната конкуренция на нито един от разгледаните пазари.

На този фон синдикати в "Булсатком" съобщиха, че организират протест пред КЗК в четвъртък сутринта, когато се очаква и заседанието за сделката. Съпротивата е срещу придобиването на компанията от "Виваком", което "ще има пагубни последствия както върху съдбите на хората в компанията, която е един от големите работодатели в България, така и върху потребителите и целия телекомуникационен пазар в страната", заявяват оттам.

Каквото и да е решението на КЗК по сделката утре, то може да бъде обжалвано по съдебен ред. А1 и Yettel, които са против придобиването, могат да се възползват от тази опция.

КЗК е един от регулаторите, които от години са изтекъл мандат, членовете му са назначавани по времето на ГЕРБ, а Народното събрание дълго време не е в състояние да избере нови. Неин председател и към момента е Юлия Ненкова.

Антимонополният орган от години е обвиняван с пристрастност заради редица спорни решения в най-различни сфери. Новото развитие по сделката с КЗК идва на фона на среща на съпредседателя на ПП Кирил Петков със Спас Русев, за която първият обясни публично пред bTV, че тя нито е била тайна, нито на нея са обсъждани конкретни неща. По думите му Русев, който се е прибрал от чужбина, е искал информация какво се случва в България преди ротацията в правителството.

След публикацията на "Медиапул" за очакваното решение на КЗК по сделката, Петков каза пред журналисти, че това е притеснително и добави, че реформата в регулаторите, и в частност в антимонополния орган, "не трябва да се бави нито с ден".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Путин отстрани военния министър Сергей Шойгу, предложи икономист на поста

Шойгу ще смени секретаря на Съвета по безопасност Николай Парушев.

22:44 - 12.05.2024
Важно днес

Корнелия Нинова: Имам правото да кажа, че ние сме автентичното ляво

Лидерът на БСП видя приемственост в листите за ЕП

19:10 - 12.05.2024
Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024
Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024
Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024