Никой не иска да припознае заподозрените в руски шпионаж за "свои" хора в секциите в Лондон

Министерството на външните работи публикува лаконично съобщение в БТА, в което прехвърля отговорността за назначаването на двама заподозрени за руски шпионаж българи в ръководството на изборни секции в Лондон.

Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са арестувани от британските власти още през февруари 2023 г. с подозрения за сътрудничество на руските служби за сигурност - публично известно е само това, че у тях са открити множество фалшиви документи за самоличност от чужди държави, както и прескарти на журналисти.

Както Иванова, така и Джамбазов са участвали в секционни комисии във Великобритания при поредица от национални, европейски избори и референдуми от 2015 до 2021.

От МВнР публикуват справка само за парламентарния вот от април 2021 г., когато Катрин Иванова е била председател на Секция 2 в посолството на България в Лондон, а партньорът ѝ - в Ийлинг.

"Същите са номинирани от българската общност в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон", казват от Външно министерство, без да дават каквито е да е други подробности.

Оттам цитират Изборния кодекс, според който ЦИК е длъжна да назначи хора, предложени от местните български общности в чужбина, ако нито една партия не е направила предложение за състава на секцията в съответната локация.

Великобритания обаче е една от държавите с най-голяма концентрация на български емигранти - на въпросните избори през 2021 г. са гласували над 32 000 души. Тогава бяха получени заявки за откриване на 90 места, но заради излизането на страната от ЕС и Изборния кодекс те трябваше да намалят до 35 секции. Тринадесет от тях са били в Лондон, три - в посолството.

Остава неясно защо нито една политическа сила не е номинирала свой кандидат-председател за една от трите секции в посолството.

От Мрежата за изборни доброволци във Великобритания са коментирали пред БНТ, че издигането на кандидати за членове на секциите се случва на принципа на "самоорганизацията": "По принцип би трябвало да има някакви изисквания, на практика няма, защото не са много хората, които искат да се захващат", казва Бернард Конфортов, който е участвал в координиране на доброволци във Великобритания.

Димитър Иванов, който е координатор на Мрежата на изборни доброволци, описва начина на набиране на членове на задграничните комисии като "непрофесионален".

"Няма никакъв механизъм за контрол на качеството какви са тези лица. Единствената проверка, която се прави, е дали имат избирателни права. Ние като наблюдатели минаваме една много по-сериозна проверка, отколкото председателите и членовете на СИК", казва пред БНТ Стоил Цицелков - член на Обществения съвет на ЦИК.

От МВнР цитират само информация за това, че "и двамата имат предходен опит в предишни избори през 2017 и 2019 г.".

  • Участието им в секционните комисии обаче може да се проследи още до организирането на референдума на Росен Плевнелиев за електронното гласуване от октомври 2015 г., проведен паралелно с местните избори в страната.
  • Джамбазов и Иванова са били в секционни комисии в Лондон и през есента на следващата 2016 г. при едновременното гласуване за президентските избори и референдума на "Шоуто на Слави". Тогава Джамбазов вече е бил председател на изборна секция в Ийлинг, а Катрин Иванова - секретар на секцията в посолството.
  • На предсрочните парламентарни избори през 2017 г. двамата отново заемат същите функции.
  • Двамата се появяват в секционните комисии и през пролетта на 2019 г., когато се провежда гласуването за Европейски парламент.
  • Последното им участие в комисиите е на първите (от общо три) избори през 2021 г. Оттам нататък документите на ЦИК вече не споменават техните имена.

От данните на Външно министерство не става ясно дали "българската общност" е предлагала Иванова и Джамбазов само за последното им назначение и дали те са номинирани от политически партии в миналото.

От ЦИК все още не са излезли с ясна информация за начина, по който се е стигнало до назначаването на двамата. В сряда говорителят на комисията Росица Матева казва пред БТА, че двете имена на заподозрените не били достатъчни, за да се установи дали те са членували в комисии - въпреки че МВнР по-късно официално го потвърди, а британската медия BBC го знаеше още по-рано.

Матева казва само, че "дори тези лица да са участвали в секционни избирателни комисии, по никакъв начин не може да даде отражение в резултатите на изборите, тъй като става въпрос за работата на колективен орган".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024