Нидерландия е изключена от генералните репетиции за "Евровизия" след "инцидент" Снимка: © Getty Images

Напрежението около "Евровизия" продължава да ескалира, след като Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) съобщи, че разследва инцидент с участието на представителя на Нидерландия.

Холандският певец Йост Клайн не успя да се включи в предпоследната генерална репетиция на шоуто в Малмьо, Швеция, в петък, където трябваше да изпълни песента си "Europapa" на пето място, точно преди 20-годишната Еден Голан от Израел с песента си "Hurricane".

"В момента разследваме инцидент във връзка с холандския артист", заявиха от EBU, отказвайки да дадат повече подробности.

Все още не е ясно какво точно се е случило и дали Клайн ще вземе участие във финала на музикалното състезание, който ще се проведе в събота вечер (11 май).

Някои шведски медии съобщават, че въпросният инцидент може да е свързан с пресконференцията, дадена след полуфинала в четвъртък.

Тогава 10-те финалисти, сред които Нидерландия и Израел, отговаряха на журналистически въпроси.

Към края на конференцията Голан беше попитана от полското радио "Newsletter" дали смята, че с присъствието си на събитието създава риск за сигурността на другите участници.

Модераторът на събитието, шведският водещ Йован Радомир, каза на младото момиче, че не е длъжна да отговаря на въпроса, ако не иска.

Тогава Клайн извика силно: "Защо не?"

Голан все пак реши отговори с думите: "Мисля, че всички сме тук заради една единствена причина. EBU предприе всички възможни мерки, за да направи това място безопасно и обединяващо за всички".

Тази година атмосферата около "Евровизия" е силно напрегната заради участието на Израел в конкурса на фона на войната ѝ срещу "Хамас" в ивицата Газа. Още от началото на годината редица активисти и европейски изпълнители настояваха държавата да бъде изключена заради военните ѝ действия в палестинския анклав.

В четвъртък хиляди хора протестираха срещу решението Израел изобщо да участва в конкурса. По данни на шведската полиция протестът е събрал близо 12 хил. души. За финала в събота са планирани нови протести и алтернативен концерт, обявен от организаторите за "Песенен конкурс без геноцид".

Кой ще пее на финала на "Евровизия"?

26 от общо 37 държави ще се състезават за победата на "Евровизия" в събота. Освен Израел най-голяма зрителска подкрепа от втория полуфинал получиха Нидерландия, Гърция, Швейцария, Латвия, Австрия, Норвегия, Естония, Грузия, Армения.

Те се присъединяват към останалите 10 класирали участници и "голяма петорка", в която влизат домакинът Швеция, както и Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания.

Фаворитът на букмейкърите към момента е Хърватия. На второ място обаче е Израел, следвана от Швейцария и Украйна.


Участничката от Израел Еден Гоан на "Евровизия" 2024 Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на многохиляден протест и освирквания

Снимки от "Евровизия" 2024 "Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024