"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

"Евровизия" започна с първия полуфинал във вторник вечерта в Малмьо, Швеция, и въпреки че организаторите тази година се опитват да акцентират, че конкурсът за песен е аполитичен, не успяха да избягат от сянката на войната в Газа.

Първият полуфинал беше открит с изпълнение от бивши участници на "Евровизия". Сред тях и представителят на Швеция от 2011 г. Ерик Сааде, който използва платформата на едно от най-гледаните телевизионни събития в света, за да изрази подкрепата си за Палестина.

Сааде се появи с кефие - отличителен черно-бял шал, който се смята за символ в подкрепа на палестинската кауза. На протестите срещу войната в Газа по света множество хора редовно носят кефии, за да призоват за прекратяване на конфликта.

Символичният протест на изпълнителя обаче е в нарушение на строгите правила, които Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) наложи. Всички палестински знамена и пропалестински символи по време на шоуто са забранени - мярката е в сила още от предходни години.

Изпълнението на Сааде впоследствие не можеше да се открие в нито един от социалните канали на "Евровизия" - докато всички останали пърформънси бяха разпространени. EBU излезе и с позиция по темата:

"Евровизия е телевизионно шоу на живо. Всички изпълнители са запознати с правилата на конкурса и ние съжаляваме, че Ерик Сааде е решил да компрометира неполитическия характер на събитието".

Наложените правила важат както за участниците, така и за посетителите на концерта - шведската информационна агенция TT съобщи, че всеки, който се опита да внесе палестинско знаме или надпис с политическо послание, ще бъде спрян на входа от охраната.

Сааде е роден в Швеция, но е от палестински произход. Майка му е шведка, а баща му е палестинец от Ливан. През 2011 г. той представя родната си страна на "Евровизия", като завърши на трето място в крайното класиране. Преди месеци певецът аргументира участието си в откриването на конкурса, като написа в профила си в Instagram:

"Когато вече не можеш да носиш символа на своята етническа принадлежност в нашия така наречен "свободен свят", за мен е още по-важно да участвам".

Към момента не е ясно дали певецът ще бъде санкциониран за проявата си.

Ирландският артист Bambie Thug също са опитали* да изразят символичен протест срещу войната в Газа - чрез грима. По време на репетициите те са изписали на лицето си три послания на древен келтски език - Прекратяване на огъня (ceasefire), Освободете Палестина (Free Palestine) и Коронясайте вещицата (Crown the Witch). За предаването на живо обаче е било "наредено" от EBU да бъдат премахнати политическите послания.

"Това беше много важно за мен, защото аз съм за справедливост и за мир. За съжаление днес трябваше да променя тези послания по нареждане на EBU", каза Бамби в пресконференция след първия полуфинал.

Напрежението с политически нюанси на тазгодишния конкурс се развива заради войната в Газа и участието на Израел в състезанието. Още от началото на годината редица активисти и европейски изпълнители настояваха държавата да бъде изгонена от музикалното събитие заради военните ѝ действия в палестинския анклав.

Един от аргументите е, че през 2022 г. Русия беше изключена от "Евровизия" заради инвазията в Украйна. Решението тогава беше взето заради опасения, че "включването на руско участие ще доведе до опорочаване" на конкурса. Организаторите обаче отхвърлиха призивите за изгонване на Израел, като акцентираха върху неполитическия характер на състезанието.

Израел ще участва във втория полуфинал на "Евровизия" в четвъртък. Страната се представлява от 20-годишната Еден Голан, която ще изпълни баладата си "Hurricane". В медиите се съобщава, че поради съображения за сигурност на изпълнителката не ѝ е позволено да излиза от хотелската си стая. Тя пропусна и откриващите събития, включително и червения килим.

Кой достигна до големия финал?

Във вторник първите десет държави се класираха за големия финал. Сред тях са някои от основните фаворити за победители тази година - Хърватия и песента "Rim Tim Dagi Tin", както и Украйна с дуета Альона Альона и Джери Хейл.

Достатъчно голям зрителски вот привлякоха още Сърбия, Словения, Португалия, Литва, Финландия, Кипър, Ирландия и Люксембург.

Всички те ще пеят в събота заедно с Италия, Испания, Франция, Германия, Великобритания, домакина Швеция и останалите 10 държави, които се класират в четвъртък.

Снимка на участничката от Израел на "Евровизия" 2023 Политика в "Евровизия": Бивши участници искат Израел да бъде изгонена от конкурса

Евровизия 37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България


*Bambie Thug са небинарен изпълнител и използват местоимения "те/тях". Небинарен се нарича пол, който не може еднозначно да бъде определен като мъжки или женски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024