Политика в "Евровизия": Бивши участници искат Израел да бъде изгонена от конкурса Снимка: © Getty

Критиките към военните действия на Израел в Ивицата Газа достигнаха и до песенния конкурс "Евровизия". Бивши участници и други изпълнители от различни страни настояват Израел да бъде изгонен от музикалното събитие заради войната в Газа.

Над 1400 артисти от Финландия подписаха петиция, в която отправят това искане към организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Те искат финландският обществен телевизионен оператор Yle да се откаже от участието си в случай, че Израел все пак бъде допуснат до "Евровизия".

Сред подписалите се са финландските изпълнители Олави Уусивирта, Палефейс и Аксел Енстрьом, който представи страната в конкурса през 2011 г.

Миналогодишната представителка на Франция Ла Зара се включи в друга онлайн петиция със същата цел. В свое изявление тя пише, че държавата Израел трябва да бъде дисквалифицирана от конкурса, тъй като поведението на страната "противоречи на основните принципи на Евровизия, които се застъпват за приобщаване, многообразие и толерантност".

Изпълнителката прави връзка между конфликта в Близкия изток и военните действия на Русия в Украйна - заради които Москва беше отстранена от музикалното събитие.

"Ако Евровизия предприе такава стъпка, за да осъди ужасите, извършени от Русия, задължително е да направи същото и по отношение на Израел", пише Ла Зара.

Ден след като Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г., представителят на финландската обществена телевизия Yle Виле Вилен заяви, че атаката на Москва е "в разрез с всички ценности, които европейските телевизионни оператори представляват". Скоро след това EBU дисквалифицира страната.

В скорошно изказване Вилен посочва, че ситуацията с Израел сега "не е съвсем същата".

"Колкото и да е ужасно, това не е война на междудържавна агресия като тази на Русия в Украйна", каза той пред финландския таблоид Ilta-Sanomat.

Но някои изпълнители не споделят неговото мнение. Поп изпълнителката Монтен, която представи Австралия на "Евровизия" през 2020 и 2021 г., също призова за отстраняването на Израел, но даде други аргументи.

"Подписах отвореното писмо, тъй като е несправедливо спрямо всеки артист, който [страната] избере, участието му да бъде обвързано с политически мотиви", казва Монтен.

Към момента EBU не е предприел конкретни действия по този въпрос. Тепърва предстои повечето страни да изберат своите изпълнители и песни, които да ги представляват на тазгодишното издание на конкурса.

Израел на Евровизия 2023

Израел също се очаква да направи това чрез музикалното реалити предаване "HaKokhav HaBa" (в превод: Изгряваща звезда). Страната е участвала в "Евровизия" общо 45 пъти и има четири победи, включително емблематичните първи места на Dana International и песента ѝ "Diva" през 1998 г. и най-скорошното на изпълнителката Netta.

Критиките към участието на Израел обаче са изцяло политически на фона на войната в Газа. Тя беше предизвикана след нападение на въоръжени лица на екстремистката групировка "Хамас", която е обявена за терористична организация, срещу Израел. Около 1300 души - повечето от които цивилни - бяха убити, а други около 240 бяха взети за заложници от палестинската групировка.

В резултат на тези действия израелското правителство обяви война на "Хамас" и започна да нанася ответни въздушни удари по Газа, след което инициира и сухопътна операция с цел "да унищожи военния и управленския потенциал на Хамас", както и да освободи своите заложници. По данни на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването на територията на палестинския анклав са убити 23 350 души, сред които жени и деца. Тази информация не може да бъде потвърдена от независим източник.

Това не е първият път, в който Израело-палестинският конфликт е във фокуса на "Евровизия". През 2019 г. Тел Авив е домакин на събитието, а представителят на Исландия - пънк рок групата Hatari, предизвика гнева на организаторите заради техни изявления, в които критикуват израелската окупация вПалестина. Групата дори е заплашена от EBU, че може да бъде дисквалифицирана, ако реши да предаде политически послания с представянето си.

В крайна сметка на финала на конкурса Hatari решава да го направи. При обявяването на резултатите членовете на групата издигат плакати с палестинско знаме, заради което им е наложена глоба от 5 хил. евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024