Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на многохиляден протест и освирквания Снимка: © Getty Images

Израел събра достатъчно подкрепа от зрителите, за да се класира на финала на "Евровизия", с което обстановката на тазгодишния музикален конкурс става все по-напрегната заради политическите нюанси около войната в Газа и призивите за бойкот на събитието.

На втория полуфинал в четвъртък израелската певица Еден Голан и песента ѝ "Hurricane" попаднаха сред 10-те участници, събрали най-голям зрителски вот за класиране на финала.

В същото време в центъра на град Малмьо, Швеция, който е домакин на "Евровизия" 2024, се проведе демонстрация. Хиляди хора протестираха срещу решението Израел изобщо да участва в конкурса. По данни на шведската полиция протестът е събрал близо 12 хил. души. За финала в събота са планирани нови протести и алтернативен концерт, обявен от организаторите за "Песенен конкурс без геноцид".

Напрежението около музикалното събитие се развива заради войната в Газа и участието на Израел. Още от началото на годината редица активисти и европейски изпълнители настояваха държавата да бъде изключена заради военните ѝ действия в палестинския анклав.

Един от аргументите е, че през 2022 г. Русия беше изгонена от "Евровизия" заради инвазията ѝ в Украйна. Решението тогава беше взето заради опасения, че "включването на руско участие ще доведе до опорочаване" на конкурса. Организаторите сега отхвърлиха призивите за изгонване на Израел, като акцентираха върху неполитическия характер на състезанието.

По време на репетициите, които се провеждат пред публика, изпълнението на Еден Голан беше посрещнато с освирквания. На полуфинала в четвъртък в публиката имаше смесени реакции - какво възгласи, така и освирквания. От телевизионния екран се чуваха единствено аплодисменти.

Израелската обществена корпорация за радио и телевизия (IPBC) заяви, че е поискала от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) да предотврати освиркванията от репетициите.

Самата Голан каза, че е "горда" да представлява страната си и нищо няма да възпре участието ѝ.

"Съсредоточена съм върху музиката, върху добрата енергия, има толкова много хора, които ме подкрепят, и чувствам, че за мен е голяма чест да представям страната си, особено в тези времена", сподели изпълнителката.

Голан получи и специални поздравления от израелския премиер Бенямин Нетаняху преди полуфинала. Той заяви, че тя "вече е спечелила", тъй като "успешно се е противопоставила" на това, което той определи като "ужасна вълна от антисемитизъм" в Швеция.

Израел беше допусната до участие тази година, но чак след като се съгласи да промени текста на песента си. Първоначалният вариант на "Hurricane" отново беше балада, но носеше заглавието "October Rain" (Октомврийски дъжд) и се смята, че е бил директна препратка към атаките на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври 2023 г. Организаторите от EBU не допуснаха тази версия на песента заради политическия ѝ характер, затова се наложи тя да бъде преработена.

"Евровизия" 2024 беше открита официално във вторник с първия полуфинал, който започна с непланиран и символичен пропалестински протест. Представителят на Швеция от 2011 г. Ерик Сааде се появи с пропалестински символ по време на първия пърформанс за вечерта. Впоследствие EBU излезе с позиция, че това нарушава предварително уговорените правила и Сааде е "компроментирал неполитическия характер на събитието".

Кой ще пее на финала на "Евровизия"?

26 от общо 37 държави ще се състезават за победата на "Евровизия" в събота. Освен Израел най-голяма зрителска подкрепа от втория полуфинал получиха Нидерландия, Гърция, Швейцария, Латвия, Австрия, Норвегия, Естония, Грузия, Армения.

Те се присъединяват към останалите 10 класирали участници и "голяма петорка", в която влизат домакинът Швеция, както и Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания.

Фаворитът на букмейкърите към момента е Хърватия. На второ място обаче е Израел, следвана от Швейцария и Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024