Оправдан: първото дело "къща за тъща" приключи в полза на кадъра на ГЕРБ Александър Манолев

Бившият зам.-министър на икономиката от ГЕРБ и санкциониран от САЩ за корупция през 2021 г. Александър Манолев е оправдан по делото за злоупотреба с европейски средства по програмата за строеж на къщи за гости.

Решението е на Окръжния съд в Благоевград, където се водеше делото на първа инстанция. Прокуратурата незабавно съобщи, че ще протестира пред следваща инстанция - тоест това няма да е окончателният край на сагата, станала популярна като "къщи за тъщи". Става дума за разкрития, че има случаи, в които са одобрявани проекти за къщи за гости за селски туризъм, които в крайна сметка са се използвали като частни вили, но са построени с европейски пари.

Манолев, заедно с Ана Димитрова, са с обвинения от 2019 г., според които от началото на януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. първият като подбудител и помагач, а жената като извършител в качеството ѝ на търговец, са представили пред Държавен фонд "Земеделие" неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" край Сандански. Едноличното дружество на Димитрова получава 391 160 лв. по европрограмата за развитие на селските райони. Твърди се обаче, че построеният с тези пари имот се ползва за частни нужди.

Димитрова също е оправдана от съда, стана ясно днес. Мотивите за решението още не са публикувани.

Около името на кадъра на ГЕРБ Манолев има интересни сюжети. Бившият зам.-министър на икономиката попадна в списъка на САЩ на санкционирани българи за корупция през 2021 г., като получи и забрана да влиза в страната. Тя важи и за членовете на семейството му. Тогава санкционирани от Вашингтон - но вече по закона "Магнитски", бяха още депутатът (и до ден днешен) Делян Пеевски от ДПС, обвиняемият бизнесмен Васил Божков и тогавашният зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. По-късно списъкът по "Магнитски" се разшири, като в него попадна и бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

Кариерата на Манолев започва в Националното сдружение на общините, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. През 2015 г. е назначен за заместник-министър на Николина Ангелкова в Министерството на туризма във второто правителство на Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител през 2017 г. Става зам.-министър на икономиката. През 2019 г. е принуден да се оттегли от Бойко Борисов заради "къщите за тъщи" и става обвиняем.

"Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинение, ще го съсипем. Аз го предупредих. Не, там и кметът ще изгори. И така... Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от нашите. Да..." Тези думи са извадка от прословутия запис с гласа на Бойко Борисов, който изтече през лятото на 2020 г. (в същия файл лидерът на ГЕРБ обижда Цвета Караянчева с цинични думи, които по-късно се "залепиха" като нарицателно на председателя на 44-ото Народно събрание).

Коментарите на бившия премиер съвпадат по време с пролетта на 2019 г., когато скандалът с европрограмата за селските райони беше водеща тема в медиите, а Манолев става обвиняем. Проверка на прокуратурата тогава не откри данни Борисов да се е месил в работата на независимото разследване.

Из записите на Бойко Борисов: "Манолев ще изгори, ще го съсипем"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024