Поправките "Зелена карта" са приети след пълен обрат в сагата с "Лев Инс"

Народното събрание окончателно прие промените в Кодекса за застраховането, които бяха една от стъпките за членството на България в еврозоната.

ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха промените, които още служебното правителство опитваше да прокара в края на 48 Народно събрание - неуспешно заради съпротивата от страна на застрахователната компания "Лев Инс", което разчиташе на подкрепа от мнозинството от парламентарните групи в миналия парламент (ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход").

Промените предвиждат българските застрахователи да изплащат предварително исканията за обезщетение, когато се случи инцидент в чужбина, а ако имат претенции, да оспорват впоследствие. "Лев Инс" обаче твърдеше, че е жертва на схема за източване на пари чрез фиктивни застрахователни събития извън България.

Към края на 2022 г. служебният министър на финансите Росица Велкова съобщаваше, че българското бюро "Зелена карта" не изплаща полици за ПТП с български автомобили в Италия и е натрупало 10 млн. лв. задължения към италианското подразделение. По думите ѝ, проблемът е станал толкова сериозен, че се поставя в критериите за присъединяване към еврозоната.

Само до преди няколко месеца "Лев Инс" настояваше поправките в Кодекса да не се приемат, като прогнозираше драстично поскъпване на цената на "Гражданска отговорност".

При това компанията заведе невиждано скъпо дело с иск за 1 млн. лв. срещу "Медиапул" само заради статия, отразяваща изявление на Велкова. Срещу финансовия министър също беше подаден сигнал в прокуратурата за това, че законовите ѝ предложения поддържали "корупционна схема" в сагата със "Зелена карта".

Първият сигнал за политически обрат по казуса дойде преди десетина дни, когато повторно внесените промени в Кодекса за застраховането минаха без политическа съпротива през Комисията по икономика.

Основателят на "Лев Инс" Алексей Петров заявява пред БНР, че за него вече "е приемливо" законът да се гласува в предложения вид, но предупреждава, че "ако това, което се приеме, донесе нови щети, очаквам, че застрахователите ще съдят държавата".

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира гласуването на поправките в сряда вечер, като казва, че не са насочени срещу нито една българска застрахователна компания, а целят "само едно - премахване на всички пречки пред членството ни в еврозоната".

Мирчев посочва, че поправките са станали факт благодарение на работата на Христо Иванов, Мартин Димитров и Росица Велкова.

"Сега ни остава приемане на Закона за еврото и справяне с нивото на инфлация, за да се поздравим с приемане на еврото от 01.01.2025 г.", пише той във Facebook профила си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024