Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната Снимка: © Getty Images

Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е все по-малка - като последната заслуга за това е на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход".

Петте партии саботираха заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика, където в понеделник трябваше да бъдат гласувани промени в Кодекса за застраховането, от които зависи изпълнението на предварителните условия за приемането на България в еврозоната. То обаче пропадна заради липса на кворум.

Измененията трябва да уредят дългогодишен проблем, свързан с неизплатени стари задължения на страната към международната система "Зелена карта" и отказа на някои застрахователи да плащат обезщетения за катастрофи в чужбина. Преди години стана ясно, че големи застрахователни компании имат неизплатени суми за обезщетения по международната система, която устройва действието на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност".

Заради възникналия казус България беше поставена под надзор през 2018 г. от Съвета на бюрата "Зелена карта" и пое ангажимента да спазва правилата му при влизането си в механизма ERMII (или т.нар. чакалня за еврозоната). На 13 февруари страната ни ще трябва да отчете изпълнението на поетите ангажименти пред Европейската комисия и ако промените не бъдат приети, това ще бъде пречка пред влизането на страната в еврозоната.

Промените в Кодекса за застраховането бяха предложени в два законопроекта - един на застрахователи и друг, внесен от Министерството на финансите, който предвижда да бъде въведено задължение за автоматично плащане на претенциите от чужбина - без значение дали има или няма документи за обезщетенията на пострадалите в чужбина.

Измененията обаче така и не бяха разгледани на второ четене от парламентарната комисия, след като за втори път нямаше кворум за заседанието. На него се явиха около 8 депутати - което е под необходимата бройка от 11 души, за да бъде гласувано предложение.

Парламентарният живот на 48-ото Народно събрание почти изтече, което означава, че законопроектът няма да може да бъде приет навреме и България няма да може да изпълни едно от условията за приемане на еврото преди пролетта.

Пред събралите се депутати служебният финансов министър Росица Велкова обясни, че приемането на този закон е ключов за пътя ни към еврото. Не е ясно обаче каква ще бъде реакцията на Брюксел за неизпълнената навреме цел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024