Пореден саботаж. Пет партии бойкотираха приемането на важен закон за влизане в еврозоната Снимка: © Getty Images

Вероятността България да влезе в еврозоната през 2024 г. е все по-малка - като последната заслуга за това е на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход".

Петте партии саботираха заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика, където в понеделник трябваше да бъдат гласувани промени в Кодекса за застраховането, от които зависи изпълнението на предварителните условия за приемането на България в еврозоната. То обаче пропадна заради липса на кворум.

Измененията трябва да уредят дългогодишен проблем, свързан с неизплатени стари задължения на страната към международната система "Зелена карта" и отказа на някои застрахователи да плащат обезщетения за катастрофи в чужбина. Преди години стана ясно, че големи застрахователни компании имат неизплатени суми за обезщетения по международната система, която устройва действието на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност".

Заради възникналия казус България беше поставена под надзор през 2018 г. от Съвета на бюрата "Зелена карта" и пое ангажимента да спазва правилата му при влизането си в механизма ERMII (или т.нар. чакалня за еврозоната). На 13 февруари страната ни ще трябва да отчете изпълнението на поетите ангажименти пред Европейската комисия и ако промените не бъдат приети, това ще бъде пречка пред влизането на страната в еврозоната.

Промените в Кодекса за застраховането бяха предложени в два законопроекта - един на застрахователи и друг, внесен от Министерството на финансите, който предвижда да бъде въведено задължение за автоматично плащане на претенциите от чужбина - без значение дали има или няма документи за обезщетенията на пострадалите в чужбина.

Измененията обаче така и не бяха разгледани на второ четене от парламентарната комисия, след като за втори път нямаше кворум за заседанието. На него се явиха около 8 депутати - което е под необходимата бройка от 11 души, за да бъде гласувано предложение.

Парламентарният живот на 48-ото Народно събрание почти изтече, което означава, че законопроектът няма да може да бъде приет навреме и България няма да може да изпълни едно от условията за приемане на еврото преди пролетта.

Пред събралите се депутати служебният финансов министър Росица Велкова обясни, че приемането на този закон е ключов за пътя ни към еврото. Не е ясно обаче каква ще бъде реакцията на Брюксел за неизпълнената навреме цел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023